ápr 27, 2021
2 Views
0 0

A turisztikai szakértő állítja: „Jó a magyar vakcinaigazolás szabályozása”

Written by

Jelenleg milyen feltételekkel utazhatunk külföldre?

– Az országok maguk dönthetik el, hogy mit kérnek, ez függ geopolitikai és gazdasági érdekektől és az egészségügyi követelményektől egyaránt.

(A legfrissebb hírek itt)

Mi a helyzet a különböző országokban?

– Míg a lengyelek és az osztrákok nyitás után csak az Európai Unió által elfogadott vakcinákat ismerik el, Spanyolország azokon kívül a kínait, Görögország, Ciprus és Horvátország pedig az oroszt is. A Dominikai Köztársaságba, Zanzibárra, Mexikóba és Costa Ricára szabadon mehet bárki, Dubajba és a Maldív-szigetekre pedig elég a negatív PCR-teszt. Görögországba, Horvátországba a védettség igazolásával is utazhatunk majd. De folyamatosan nyitnak azok az országok, ahol sokan a turizmusból élnek.

Mikorra várható az unióban egységes zöld útlevél?

– Ez megjósolhatatlan, kész a tervezet, de sok a kérdés. Milyen adatokat tartalmaz majd, benne marad a vakcina típusa, a tervezet szerint? Mire lesz használható? A turizmusnak az válna előnyére, ha a tagállamok a szezon kezdetéig egységes álláspontra jutnának.

Ön szerint mi lenne a legjobb megoldás?

– Jó a magyar vakcinaigazolás szabályozása, mindenki kap igazolványt, aki megkapta az oltását vagy már átesett a betegségen, illetve igazolhatóan van antitest a szervezetében. Erre a példára kellene épülnie az uniós zöld útlevélnek is, függetlenül attól, ki milyen vakcinát kapott.

(Ez is érdekelheti: Így menekülhet meg a fővárosi turizmus)

Mennyiben térhetnek el a tagállamok az uniós rendelettől?

– Az uniós rendelet kötelező érvényű jogszabály, az unió által engedélyezett vakcinákat minden tagállamnak el kell fogadnia. Úgy hiszem, előbb-utóbb mindenki elfogad majd mindent, nyilván ezt az üzleti, politikai érdekek határozzák meg, nem csak az egészségügyiek.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/kiss-robert-richard-vakcinaigazolas-magyarorszag/fe6nlp1

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?