jún 3, 2021
8 Views
0 0

A TEK által elfogott kecskeméti iszlamista védője szerint nem igaz, hogy robbanószerkezetet találtak volna a férfi lakhelyén

Written by

„Nem igaz, hogy robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg” – mondta a Telexnek Jován László, a szerdán egy TEK-akció keretében Kecskeméten elfogott iszlamista egyetemista ügyvédje. Igaz viszont, hogy a 21 éves V. Kende otthonában több olyan elektronikai eszközt is lefoglaltak, amiken megtalálhatóak a férfi angol nyelvű üzenetváltásai az Iszlám Állam által ellenőrzött csetszobákban.

„Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el” – mondta Jován. Ezt a TEK is megerősítette, ők azt írták, „a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a kutatás során elektronikus adathordozókat foglalt le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást.”

V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják. A bíróság szerdán elrendelte a letartóztatását.

A hvg.hu-n megjelent egy elemzés a TEK munkájáról, ami szerint valószínű, hogy a magyar hatóságokat egy külföldi titkosszolgálat értesíthette arról, hogy a kecskeméti férfi az interneten hűségesküt tett az Iszlám Államnak, és terrorcselekmény elkövetésére készülhet, ezeket a csetszobákat ugyanis a nyugat-európai szolgálatok sokkal intenzívebben figyelik. A hvg.hu szerint ugyanakkor a TEK most sem titkosszolgálati, hanem rendőrségi szemlélettel állt az akcióhoz, és a látókörükbe került személyt a lehető leghamarabb őrizetbe vették. Ez az eljárás valóban biztonságosabb, mint a célszemély hosszantartó figyelése, így azonban nehezebb lehet a későbbiekben összegyűjteni a bizonyítékokat, és feltérképezni a férfi esetleges kapcsolatait, vagy egyáltalán megvizsgálni, hogy vannak-e még hozzá hasonló módon beszervezett fiatalok Magyarországon.

444.hu/2021/06/03/a-tek-altal-elfogott-kecskemeti-iszlamista-vedoje-szerint-nem-igaz-hogy-robbanoszerkezetet-talaltak-volna-a-ferfi-lakhelyen?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?