okt 15, 2020
23 Views
0 0

A távozó amerikai nagykövet szerint nincs baj az illiberális demokráciával, mert sokan szavaztak a Fideszre

Written by

Elégedetten távozik Magyarországról David Cornstein, az USA leköszönő nagykövete – derült ki a Népszavának adott interjújából.

Különbség volt aközött, ahogyan az Obama-kormányzat bánt Magyarországgal és ahogyan a Trump-kormányzat teszi

– mondta Cornstein, aki személyesen is jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral. Egyszer még alsógatyára is vetkőztek egymás előtt egy repülőúton.

Cornstein szerint az Obama-rezsim alatti ellenséges viszonyon sikerült javítani, de például a CEU távozását kudarcként élte meg.

Borzalmasan érzem magam amiatt, hogy az egyetem a Bécsbe való távozás mellett döntött

– árulta el a nagykövet.

Az interjúból kiderül, hogy januárban érkezhet az első szállítmány a Krk-szigeten létesített cseppfolyós földgáz terminálba. Az ide érkező gáz akár az Oroszországból Magyarországra érkező gáz 10-15 százalékát is kiválthatja Cornstein szerint, aki fontos célnak nevezte meg a keleti gázfüggéség mérséklését.

Hadiipari beszerzésekről is szó esett: Cornstein reményét fejezte ki, hogy veszünk az USA-tól F-16-os, vagy F-35-ös vadászgépeket.

Sajnos azt hiszem, Magyarországon is, de az Egyesült Államokban mindenképpen a sajtó annyira polarizálttá vált, hogy hiányzik a független nézőpont, pedig az minden országnak hasznára válna. A konstruktív kritika nagyon fontos, de a kritika önmagában, a másik oldal nézőpontjának ismertetése nélkül nem egészséges

– válaszolta Cornstein, amikor arról kérdezték, hogy miért nem állt ki a sajtószabadságot csorbító kormányzati lépések ellen, ha valóban a demokratikus értékek nagy barátja, ahogy mondja magáról.

A Szabad Európa visszatérése is előkerült a beszélgetésben. Cornstein elmesélte, mit mondott az indulás előtt Jamie Fly-nak, a médiavállalat elnökének:

Csak annyit mondtam neki, hogy ha a kormány valamely lépését bírálni akarják, amit tőlem nyugodtan tegyenek meg, kérjenek kormányzati választ is. Ha pedig valami jót mondanak a kormányról, kérdezzék meg az ellenzéket is. (…) Nekem nagyon fontos, hogy az újságírás fair és kiegyensúlyozott legyen. Most nagyon elmentek balra és jobbra, már nem létezik semmilyen objektivitás

– mondta a nagykövet, aki valószínűleg nem tudja, hogy a pár mondattal korábban kritizált sajtó is kérdezi a kormányt, csak választ nem méltóztat kapni.

Cornsteint az illiberális demokráciáról is kérdezték, amire kifejezetten furcsa válasszal rukkolt elő:

Nálunk most választások jönnek és bárcsak Amerikában lenne olyan aktív a részvétel, mint amilyen itt volt. Pedig senkit sem kényszerítettek fegyverrel az urnához, és az emberek kétharmada a Fideszre szavazott

– ezen a ponton közölték vele, hogy a választókorúak kevesebb, mint fele szavazott a Fideszre, amire azt mondta, ez mindegy, mert magas volt a részvétel, és a többség Orbánra szavazott.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

24.hu/kulfold/2020/10/15/david-cornstein-usa-nagykovet-orban-viktor/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?