márc 28, 2021
5 Views
0 0

A szlovák kormányfő tisztséget cserélhet a pénzügyminiszterével

Written by

Igor Matovic szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – írja a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség alapján az MTI.

Az Új Szó szerint a kormányfő azt mondta:

A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és az elengedés szimbólumaként ünneplünk, úgy döntöttem, hogy teszek egy gesztust azon emberek felé, akik a lemondásomat követelték.

Igor Matovic bejelentését pozitívan fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó pártok, legfőképp a miniszterelnök lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová  „államférfihoz méltó gesztusnak” minősítette Matovic bejelentését. A SAS már a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban.

Az Új Szó azt írja, hogy Heger elfogadja Matovič felkérését és még vasárnap részt vesz a Za ľudí elnökségi ülésén, hogy a támogatásukat kérje. Amennyiben a koalíciós felek is biztosítják támogatásukról, Heger hétfőn találkozót kér Zuzana Čaputová államfőtől.

Igor Matovic egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült. A szlovák kormánykoalíció a járványkezeléssel kapcsolatos eltérő elképzelések miatt sodródott válságba.

24.hu/kulfold/2021/03/28/szlovakia-kormanyvalsag-miniszterelnok-csere/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?