máj 29, 2021
10 Views
0 0

A színházban tudták a titkot: leszbikus kapcsolatban élt a két magyar színésznő

Written by

Temessy 1925-ben született, Budapesten. Az édesanyja sokáig egy szót sem tudott magyarul, ugyanis a bécsi nagynénje elől szökött Budapestre, mert a nagynéni rendszeresen éheztette. Pesten német nyelvű nevelőnőként dolgozott, majd egy sváb fiú szólította meg az utcán magányosan barangoló nőt, az ismerkedésből szerelem lett, s megszületett a kis Temesi Hedvig, akinek két testvére is volt.

A színház sokáig eszébe sem jutott, tanítónőként végzett, ám végül mégis oda keveredett. A színiakadémiára viszont már úgy járt, hogy közben színpadra lépett, ami féltékenységet szült, s végül eltanácsolták. Később az arisztokratikus kiállása és a német akcentusa miatt került bajba. A II. világháború után mindezt nem nézték jó szemmel, ráadásul nem lépett be a pártba, emiatt lemondhatott a szerepálmairól.

Temessí Hédi Ungváry Lászlóval / Fotó: Arcanum, Film Színház Muzsika

Temessí Hédi Ungváry Lászlóval / Fotó: Arcanum, Film Színház Muzsika

Temessy Hédi magánélete sem volt göröngyöktől mentes. Megházasodott, s megszületett élete értelme, a kisfia, ám a házasság felbomlott, s később sem szívesen beszélt erről az időszakról. A fiúból amúgy neves fotóművész lett. Aztán az ötvenes évek végén a színházak környékén is meglepetést okozott, hogy kiderült, Temessy Hédi a másságát nyíltan vállaló Gobbi Hildával kötötte össze az életét. Gobbi olyannyira nem csinált titkot a leszbikusságából, hogy Major Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója el is tanácsolta a teátrumból, annak ellenére is, hogy évtizedes barátok voltak, még a II. világháború alatt, a kommunista ellenállás idején lett szoros a viszonyuk.

Elektra tévéjáték, részlet / Fotó: Fortepan - Szalay Zoltán, 1962

Elektra tévéjáték, részlet / Fotó: Fortepan – Szalay Zoltán, 1962

Temessy diszkréten kezelte a kapcsolatot, de annyit tudni lehetett, hogy éveken át Gobbi budai villájában találkoztak. Abban a villában, amit a színésznő Nagy Imre miniszterelnök 1958-as kivégzése után kapott meg. A színházakban nem volt titok Gobbi és Temessy kapcsolata, olyannyira nem, hogy megesett, egy premier után Gobbi száz szál vörös rózsát küldetett a partnere öltözőjébe.

Még több érdekesség a múltból az Újságmúzeum oldalán.

A kapcsolat aztán véget ért, Gobbi a nála sokkal fiatalabb írónővel, Galgóczi Erzsébettel kötötte össze az életét, Temessy pedig ettől kezdve a fiára és a színjátszásra koncentrált. Ott volt például a Jób lázadása cím, megrázó filmben is, ahol Zenthe Ferenc oldalán játszott csodásan, de láthattuk Erzsébet-testvérként is az Abigélben.

Jób lázadása - Zenthe Ferenc és Temessy Hédi / Fotó: Arcanum- Film Színház Muzsika

Jób lázadása – Zenthe Ferenc és Temessy Hédi / Fotó: Arcanum- Film Színház Muzsika

Temessy Hédi sok színésznővel ellentétben nem ijedt meg a ráncoktól, idősebb korában is filmezett, ám 70 éves kora után már visszavonultan élt. 76 éves volt, amikor napra pontosan 20 évvel ezelőtt örökre elaludt.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/filmklikk/temessy-hedi-halal-evfordulo/0klj26z

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?