okt 17, 2020
11 Views
0 0

A szájmaszkok veszélyeire figyelmeztetnek – videó

Written by

Minden játékosnak kötelező volt arcmaszkot viselnie a szombati Ademar León–Sinfín spanyol bajnoki férfi kézilabda-mérkőzésen, ugyanis Kasztília és León autonóm közösségének vezetése úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt minden testi kontaktussal járó, zárt térben megtartott sportrendezvényen viselni kell a maszkot.

“A vírus terjedése szempontjából érthető a döntés, ugyanakkor a szív nagyobb terhelése miatt a maszkhasználatnak negatív következményei is lehetnek” – mondta az InfoRádiónak Petrekanits Máté terhelés-élettani szakember, a Fit Four Race laboratóriumának vezetője.

“Nem megfelelő a légcsere, a gázcsere, és ez abban jelentkezik, hogy a szívre ilyenkor lényegesen nagyobb terhelés jut” – ecsetelte.

Mutatjuk a mérkőzés összefoglalóját, amelyen látszik, nem sok értelme volt az előírásnak, gyakorlatilag minden játékos szabálytalanul, így feleslegesen viseli a maszkot.

Petrekanits Máté szerint minden ellenkező híreszteléssel szemben a labdajátékok jelentik a legnagyobb terhelést a szervezetre, nem a kajak-kenu vagy a “ciklikus sportágak”. Hogy lehet-e komoly problémája a kézilabdázónak a maszkviselés miatt, arra egyértelmű igennel felelt.

“Ez fokozottan jelentkezik, ugyanis sok olyan játékos van, akinek orrsövényferdülése, asztmája van, allergiás, ebben az esetben a légcserének és a gázcserének még optimálisabbnak kell lennie” – mondta a szakember, és szerinte az lehetne az egyik megoldás, ha mérkőzések helyszíneit hűtenék.

“Itt az ősz, magasabb a parciális nyomás, kedvezőbbé válhat a légcsere. Mindenképp az segítene, ha a kézilabda-mérkőzések helyszíneit tudnák hűteni, ez kedvezően befolyásolná a szívműködést” – mondta, de azzal az elővigyázatossági szemponttal egyetért, hogy a maszkot indokolja a tesztek nem 100 százalékos biztonsága, van ugyanis olyan, akinek még nincs pozitív teszteredménye, mégis fertőzött és fertőz is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?