okt 18, 2020
6 Views
0 0

A SpaceX felpörgeti fegyverkezési versenyt is

Written by

Elon Musk hi-tech cége repítheti át a jövőbe az amerikai hadsereget, ami nem csak képletesen valósulhat meg, ugyanis a SpaceX rövid időn belül a harmadik giga megrendelést nyerte el az Egyesült Államok haderejétől – olvasható a hvg.hu oldalon. 

A SpaceX Falcon 9 nevű rakétája

A SpaceX Falcon 9 nevű rakétája

Fotó: Joe Skipper / Reuters

Az egyelőre főleg a polgári űrrepülésben tevékenykedő vállalat legújabb megbízása, hogy olyan szállító rakétákat hozzon létre, melyek kiváltják a hadsereg lassú és körülményes logisztikai megoldásait. A tervek szerint a hipermodern rakéták 7500 mérföldes óránkénti sebességgel száguldanak majd, azaz egy óra alatt 12 ezer kilométert tudnak megtenni, így rövid időn belül a Föld bármely pontjára el lehet velük juttatni fegyvereket vagy különböző hadi eszközöket. 

Augusztusban az amerikai űrhaderő (Space Force) milliárd dolláros pályázatán győzedelmeskedett a Elon Musk vállalkozása, ahol rakéták fellövésére kiírt tendert nyert meg. Néhány hónap múlva pedig a Pentagonnal egyezett meg olyan speciális műholdak elkészítéséről, amelyekkel rakéták pályáját lehet a mostaninál pontosabban követni, azaz ellenőrzi az űrben és a légtérben történő mozgásokat. 

A NASA Jeff Bezos segítégével térne vissza a Holdra.

index.hu/kulfold/2020/10/18/a_spacex_modernizalja_az_amerikai_hadsereget/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?