máj 27, 2021
13 Views
0 0

A Sinopharm tesztelésénél csak az önkéntesek 2 százaléka volt 60 év feletti

Written by

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja szerdán közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját. Ez az első alkalom, hogy részletes eredményeket mutattak tudományos lapban a nálunk is használt kínai oltóanyag hatásosságáról. A klinikai tesztelésbe 40 382 embert vontak be az Egyesült Arab Emírségekből, Bahreinből, Egyiptomból és Jordániából. Az önkénteseket három csoportra osztották, akik közül az első kettő különböző dózisú oltóanyagot, a harmadik pedig placebót kapott.

A vakcina az első csoportnál ( WIV04 törzs, 4 mikrogramm/adag) 72,8 százalékos, a másodiknál (HB02 törzs, 4 mikrogramm/adag) pedig 78,1 százalékos hatékonyságot mutatott súlyos tünetek kialakulásával szemben. A kísérletben mindenki 2 oltást kapott 21 napos időközzel. A vizsgálatba 2020. július 16-án kezdték beválogatni az embereket. A hatékonyságról szóló adatokat tavaly december 20-án, a mellékhatásokról szólókat pedig december 31-én zárták le.

Ugyanakkor kiderült az is, hogy a tesztalanyok közel 85 százaléka férfi volt, és csak kevesebb mint 2 százalékuk volt 60 év feletti. Többségük egészséges volt. Ezért ezeket az eredményeket nem lehet összehasonlítani más vakcinák hatékonysági mutatóival. A tanulmányról beszámoló Bloomberg megjegyezte, hogy emiatt továbbra is kevés bizonyíték van arra, hogy a Sinopharm elég biztonságos és hatékony a nők, az idősek és az alapbetegségben szenvedők között.

444.hu/2021/05/27/a-sinopharm-tesztelesenel-csak-az-onkentesek-2-szazaleka-volt-60-ev-feletti?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?