márc 29, 2021
4 Views
0 0

A rezisztens mutációktól tart a német kancelláriaminiszter

Written by

Helge Braun a Bild am Sonntag-ban közölt interjúban kifejtette, hogy ha az oltási kampánnyal párhuzamosan “ismét sebesen emelkedik a fertőződések száma, fokozódik a veszély, hogy a következő vírusmutáció rezisztens lesz az oltóanyagra”.

Ebben az esetben “megint üres kézzel állnánk, új vakcinákra lenne szükség, és kezdhetnénk elölről az oltást”. Ezt “minden körülmények között meg kell akadályozni” – mondta a miniszter.

Németország a járvány legveszélyesebb szakaszában van, és a következő hetekben dől el, hogy sikerül-e belátható időn belül kontrollálni a vírus terjedését- mondta Helge Braun, aki már januári nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy Németországban is a brit (B.1.1.7-es jelzésű) mutáció lesz a meghatározó.

Érthető az emberek vágyakozása a szabadságra, mondta, de a harmadik járványhullám pusztítóbb lehet az első kettőnél. Ezért a társadalom és a gazdaság legtöbb területét befagyasztó zárlat további enyhítése helyett egyelőre a vészfékrendszert kell alkalmazni, vagyis vissza kell állítani a korlátozásokat, és be kell vezetni újabb szigorításokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van a hét-napi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált új fertőzések százezer lakosra vetített száma.

Javítana a helyzeten az esti és éjszakai kijárási tilalom, mert a magán-összejöveteleken a legnagyobb a fertőzési arány, mondta.

Alacsony fertőzési szám és hatékony tesztelési rendszer mellett el lehet kezdeni a korlátozások lebontását.

Angela Merkel legfőbb bizalmasai között számon tartott CDU politikus – aki orvos, és 2001-től 2009-ig a giesseni egyetemi klinika aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének tudományos munkatársaként dolgozott. 

Szerinte két hónapig kell még fokozott óvatossággal viselkedni, addigra lesz elég oltóanyag ahhoz, hogy Németország az egészségügyi ellátórendszer túlterhelése nélkül jusson ki a járványból.

Az oltási kampány első eredményei májusban jelentkezhetnek majd, járványlassító hatása pünkösdkor lesz érezhető, de csak akkor, ha sikerül megakadályozni, hogy a járványhelyzet teljesen kicsússzon az ellenőrzés alól – mondta a német kancelláriaminiszter.

Az adatok egyelőre a harmadik hullám gyorsuló emelkedését jelzik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és vasárnap reggel 129,70-en állt.

Az intézet vasárnapi összesítése szerint 24 óra alatt 17 176 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 13 733-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 772 401 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 90-re csökkent az egy héttel korábbi 99-ről. A csökkenést a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampánynak tulajdonítják szakértők. Az új halálesetekkel 75 870-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Komment írása

Article Categories:
informed
banner

Vélemény, hozzászólás?