máj 11, 2021
13 Views
0 0

A piaci ár 10-15 százalékáért lehetne megvenni a vári lakásokat, de még folyik a vita

Written by

80-85 százalékos kedvezménnyel, vagyis a piaci ár 15-20 százalékáért vásárolhatnák meg a bérlők az önkormányzatoktól azokat a műemléki védelem alatt álló lakásokat, melyeket a rendszerváltás után nem vehettek meg az akkori bérlők. Erről szól a fideszes Böröcz László javaslata. Az ellenzéki városvezetők ugyanakkor attól tartanak, hogy a fejük fölött kormányközeli spekulánsoknak játsszák át az önkormányzati vagyont.

Kriszt Rókus a feleségével él egy I. kerületi társasháznak a tetőtéri lakásában.

„A műemlékvédelmi hivatal dolgozói, köztük a nagypapám építették ezt fel nagyrészt a saját költségükön” – hangzott el az ATV Híradójában. 

A rendszerváltás után a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron vásárolhatták meg a bérlők, kivételt képeztek ez alól az I. kerületi műemléképületek lakásai. Nagyjából 1100 lakás az önkormányzat tulajdonába került, ők bérlőként maradhattak az ingatlanban.

Ezt a helyzetet rendezné a Fidesz frakcióvezető-helyettesének törvényjavaslata, mely szerint a piaci ár 15-20 százalékáért vehetnék meg az önkormányzattól az ingatlant azok, akiknek a családja már 1994-ben is ott lakott. Vagyis egy 100 millió forintot érő ingatlanhoz 15-20 millió forintért lehetne hozzájutni.

Ahogy Böröcz László az ATV Híradónak megküldött válaszában fogalmazott, így lehet igazságosan megoldani a 25 éve rendezetlen helyzetet.

Az elmúlt időszakban sok kormányközeli potentát jutott önkormányzati lakáshoz a kerületben. A többek között: Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt publicista, valamint Nagy Gábor Tamás, az I. kerület előző, Fideszes polgármestere is.


„Attól tartunk, hogy ez egy Lex-Bayer lesz abban az esetben, hogyha csak azt biztosítják, hogy fillérekért átjátsszák a kormányközeli spekulációs köröknek ezeket a lakásokat” – mondta V. Naszályi Márta. 

Azt nem tudni, hogy a lakásvásárlási lehetőség azokra is vonatkozik-e majd, akik cserével, vagy pályázat útján jutottak hozzá vári ingatlanjukhoz. Egy biztos: a törvényjavaslat minden olyan műemléki védettség alatt álló budapesti ingatlanra vonatkozna, amit a bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években.

„Mindenképpen pozitív változás, én egy dolgot azért hiányolok ebből, és fontosnak tartanám, hogy az, aki ezt megvásárolja, az ne adhassa el rögtön ezt követően” – nyilatkozta az ATV Híradójában Soproni Tamás, VI. kerületi polgármester.

A VI. kerületi városvezetés a Budavári Önkormányzathoz hasonlóan szintén azt szeretné, hogy az eladás után a törvényjavaslat megtiltsa, hogy legalább 15 évig továbbértékesítsék az ingatlanokat. A VII. kerületi önkormányzat ugyanakkor azt közölte Híradónkkal: nem tartják jó iránynak, hogy elkótyavetyélik az önkormányzati vagyont, náluk kizárólag pályázat vagy árverés útján lehet önkormányzati lakást vásárolni. 

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210511-a-piaci-ar-10-15-szazalekaert-lehetne-megvenni-a-vari-lakasokat-de-meg-folyik-a-vita

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?