ápr 13, 2021
10 Views
0 0

A pedagógusok 87 százaléka nem helyesli az április 19-re tervezett iskolanyitást

Written by

A pedagógusok döntő többsége (87%) nem pártolja az oktatói, nevelő intézmények április 19-re tervezett újranyitását, 7 százalék egyetért azzal – derült ki a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezete együttműködésével készült felmérésből, melyben összesen 9529 pedagógus vett részt. Válaszaikat a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint súlyozták, hogy a kérdőív eredményei minél teljesebben mutassák a magyar pedagógustársadalom véleményét.

Amellett, hogy nagy többségük ellenzi az április 19-i iskolanyitást, a pedagógusok nem zárkóznak el teljesen attól, hogy ebben a tanévben legyen még jelenléti oktatás, de a legtöbben csak akkor térnének ehhez vissza, ha a hetente azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma 1000 lakosonként 1 főre, vagy az alá csökken. Ezt az opciót a válaszadók 49 százaléka helyeselte. Szintén sokan, 46 százalék értett egyet azzal, hogy a középiskolák ebben a tanévben már ne nyissanak ki (a kérdőív készítésekor még úgy volt, hogy a középiskoláknak is ki kell nyitniuk 19-én, később a kormány ezt az intézkedést visszavonta).

A felmérés szerint tehát abban egységes a pedagógustársadalom, hogy korainak tartják az április 19-i nyitást, abban viszont nem, hogy milyen alternatívákat támogatnának helyette. Ez persze sokban függ attól, hogy kaptak-e már oltást, védettek-e már a családtagjaik, vagy hogy hogy boldogulnak az online oktatással.

Április 19-i iskolanyitás esetén a válaszadók több mint fele (54 százalékuk) bemenne a munkahelyére, 21 százalék csak tantermen kívüli oktatást folytatna, 18 százalékuk pedig legalább egy ideig megtagadná a munkavégzést, szabadságra menne vagy táppénzre. 6,6 százalék egyéb opciót választott, közülük legtöbben hibrid (tantermi és online) oktatást vállalnának, vagy csak tantermi oktatást vállalnának addig, amíg a járvány le nem csendesedik. Ezt főleg a pedagógusokat foglalkoztató oktatási intézmény szintje befolyásolja, akiknél az online oktatás kevésbé működik (pl. óvodapedagógusok), nagyobb arányban válaszolták, hogy bemennek a munkahelyükre április 19-én is.

Ugyanakkor számít a földrajzi régió is: legkevésbé a budapesti pedagógusok térnének vissza a jelenléti oktatáshoz, őket a Pest megyeiek követik, majd az összes többi régió, amikben már 50 százalék fölött volt az április 19-én jelenléti oktatásra áttérni hajlandó pedagógusok aránya.

A felmérésből kiderült az is, hogy a pedagógusok majdnem háromnegyede (74 százalékuk) nem vagy inkább nem érezné biztonságban magát, ha április 19-én vissza kellene térnie a jelenléti oktatásra, ezzel szemben csak a válaszadók 10 százaléka mondta, hogy biztonságban érezné magát a munkahelyén. Az erre a kérdésre adott válaszok jócskán függtek attól, kapott-e már oltást az adott tanár. A legnagyobb arányban azok éreznék biztonságban magukat, nem egyáltalán nem akarnak oltást, és akik már mindkét oltást megkapták, míg a legkevésbé azok, akik regisztráltak oltásra, de még nem értesítették őket.

444.hu/2021/04/13/a-pedagogusok-87-szazaleka-nem-helyesli-az-aprilis-19-re-tervezett-iskolanyitast

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?