ápr 11, 2021
14 Views
0 0

A nomádok földje tarolt az idei BAFTA-díjátadón

Written by

Vasárnap este tartotta a brit tévé- és filmművészeti akadémia, a BAFTA a szokásos díjátadó gáláját, a járványhelyzetre való tekintettel sok online bejelentkezéssel. A kevésbé jelentős díjakat már szombaton bejelentették, de a legfontosabb kategóriákra vasárnapig várni kellett (a jelöltek teljes listáját az akadémia honlapján lehet megnézni).

Az est nyertese egyértelműen A nomádok földje című dráma lett, ami egy nőről szól, aki a gazdasági válság miatt elveszíti a megélhetését, ezért mindenét furgonra rakja, hogy egyfajta nomádként boldoguljon a társadalom peremén. A legjobb film díja mellett megkapta a legjobb rendezés díját (Chloé Zhao), a legjobb főszereplő színésznő a főhőst játszó Frances McDormand lett, és még Joshua James Richards is örülhetett, aki a film operatőre volt.

Háromdíjas film nem volt a gálán, két-két díjat kapott a szexuális visszaélések következményeivel foglalkozó Ígéretes fiatal nő (legjobb brit film, legjobb eredeti forgatókönyv), az egy demens nyolcvanas férfi és lánya kapcsolatáról szóló The Father (a legjobb férfi főszereplő Anthony Hopkins, valamint a legjobb adaptált forgatókönyv), az egy megsüketülő dobos kálváriáját bemutató a Sound of Metal (legjobb hang, legjobb vágás), a legutóbbi Pixar-film, a Lelki ismeretek (legjobb animációs film, legjobb filmzene), továbbá a Ma Rainey, a blues nagyasszonya című életrajzi film (legjobb jelmez, legjobb smink).

Fontos kategóriában nyert még a fekete polgárjogi mozgalom egy tragikus esetét dramatizáló J
Judas and the Black Messiah (Daniel Kaluuya, legjobb férfi mellékszereplő), valamint az egy nyolcvanas évekbeli dél-koreai család amerikai beilleszkedéséről szóló Minari (Yuh-Jung Youn, legjobb női mellékszereplő). A legjobb idegen nyelvű film Thomas Vinternberg dán rendező legutóbbi alkotása, a Még egy kört mindenkinek lett. Az est két nagy vesztese a Rocks című, felnőtté válásról szóló brit film (7 jelölésből 1 kisebb díj a castingnak) és Az aranypolgár forgatókönyvének készülését végigkövető Mank (6 jelölésből 1 díj a díszletnek). Utóbbi vigasztalódhat a két hét múlva esedékes Oscar-gálán, ahol tíz kategóriában jelölt.

telex.hu/szorakozas/2021/04/11/a-nomadok-foldje-tarolt-az-idei-bafta-dijatadon

Komment írása

Article Categories:
Hírek
banner

Vélemény, hozzászólás?