ápr 14, 2021
11 Views
0 0

A New York-i terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok

Written by

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban. „Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját. Itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek” – mondta az elnök. A jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonása május 1-jén megkezdődik. „Nem fogunk elhamarkodottan rohanni a kijárat felé” – tette hozzá. Biden szerint egyre kevésbé világos, hogy az amerikai csapatoknak miért kellene Afganisztánban maradniuk.

Joe BidenFotó: POOL/Getty Images via AFP

Nem folytathatjuk az afganisztáni katonai jelenlétünket abban a reményben, hogy majd ideális feltételeket teremtünk a kivonulásunkhoz” – mondta Biden. „Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre.” Egyébként Biden már Barack Obama alelnökeként is az afganisztáni csapatok számának csökkentését követelte.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben szintén arról beszélt, hogy mivel nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a szövetségesek úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását. (APNews/MTI)

444.hu/2021/04/14/a-new-york-i-terrortamadas-huszadik-evfordulojaig-kivonulnak-afganisztanbol-az-amerikai-csapatok

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?