ápr 13, 2021
2 Views
0 0

A Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai aggódnak a Fudan Egyetem miatt

Written by

A kínai Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták a testület ellenzéki tagjai az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülését követően tartott online sajtótájékoztatójukon.

Stummer János (Jobbik), a testület elnöke kínosnak nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, ami szerinte a témában az állam képviselőit jellemezte az ülésen.
Arról beszélt: nem kaptak választ arra, kik tárgyalnak magyar részről az együttműködés tető alá hozásáról, illetve megtörtént-e az ő rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk e projekt miatt.

Hozzátette: arra sem érkezett válasz, hogy az illetékes szolgálatok szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha teljes átláthatóság mellett tárgyalnak a témáról, hogy a polgárok eldönthessék, megéri-e ez a hatalmas befektetés.

Stummer János elmondta: azt sem közölték érdeklődésükre, hogy merült-e már fel nemzetbiztonsági kockázat a kínai intézmény és a Budapesti Corvinus Egyetem közös magyarországi üzleti képzésével kapcsolatban.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista párt által delegált tagja kijelentette, az ülésen kapott válaszok “több kérdést hagytak nyitva, mint amennyit megválaszoltak”.

Közlése szerint elvárják, hogy a kormány – ha már adóforintokat költ erre az egyetemre – adja meg az emiatt szükséges többletforrásokat az illetékes szerveknek, hiszen egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is.

Hozzátette: az ülésen a járványhelyzet kapcsán – a sikeres védekezés érdekében – a leghatékonyabb fellépést kérte a vírustagadókkal és az oltásellenes személyekkel, mozgalmakkal, szubkultúrákkal szemben.

Ungár Péter (LMP) annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzati szervek azért tagadják a Fudan Egyetem budapesti működésének nemzetbiztonsági kockázatát, mert nem akarják azt meglátni.

Az, hogy a felsőoktatás sokszor szolgál fedett műveletek tereként, illetve az, hogy a diplomataképzés, ami minden valószínűség szerint létesülni fog ezen az egyetemen, különösen érzékeny nemzetbiztonsági szempontból, szinte közhely – fogalmazott.
Kiemelte: nem lesz ellenőrizhető, hogy az oktatók és más munkatársak, “akik a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt dolgoznak, mennyire fogják sérteni a magyar nemzeti érdeket”.

„A főváros diákvárost szeretne, nem kínai egyetemet”

atv.hu/MTI

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210413-a-nemzetbiztonsagi-bizottsag-ellenzeki-tagjai-aggodnak-a-fudan-egyetem-miatt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?