jún 8, 2021
2 Views
0 0

A NATO főtitkára szerint Kína nem osztja a Nyugat által vallott értékeket

Written by

Kína nem osztja azokat az értékeket, amelyeket a NATO tagországai magukénak vallanak – jelentette ki hétfőn Washingtonban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Joe Biden amerikai elnökkel folytatott egyeztetését követően.

„Látjuk, ahogyan Hongkongban elfojtják a demokráciáért tartott tüntetéseket, ahogy a kisebbségeikkel bánnak, és ahogy megfélemlítik a szomszédos országokat (…), Tajvant. Ki kell állnunk a szabályokon alapuló világrend mellett” – mondta Stoltenberg, aki szerint eközben azt sem szabad elfelejteni, hogy Kína nemsokára a világ második legnagyobb gazdaságává válhat. A védelmi költségvetése máris a világ második legnagyobbja.


Jens Stoltenberg Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Elmondta továbbá, hogy a NATO osztja Joe Biden Oroszországgal kapcsolatos álláspontját. A tervek szerint az amerikai elnök is részt vesz a NATO-tagországok vezetőinek június 14-i brüsszeli találkozóján, amelyen a fő témák Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás lesznek.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ezzel kapcsolatban azt mondta, Biden ki fogja emelni a NATO-tagállamok közös teherviselésének fontosságát is. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Moszkva „Washington elleni káros tevékenysége” folytatódik.

Biden a brüsszeli csúcstalálkozó után Genfbe utazik, ahol négyszemközti találkozót tart Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (MTI)

444.hu/2021/06/08/a-nato-fotitkara-szerint-kina-nem-osztja-a-nyugat-altal-vallott-ertekeket?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?