jún 9, 2021
5 Views
0 0

A nap 1965-ből, amikor az élet Magyarországra költözött 24 órára, dee az akkori BKV azt is tönkretette – Legenda a Népstadionban

Written by

1965-öt írtunk. Kovács Kati lett az év hangja abban az évben, a gyerekek közül sokan reménykedtek, hogy a jó bizonyítványért végre megkapják a Pajtás fényképezőgépet vállszíjjal (160 forintba került). Végre nyár volt. A Vörösmarty kertmozi A Tenkes kapitányát és a Tizedes meg a többieket játszotta telt házzal, a Nemzeti Színház helyén pedig nem volt semmi, felrobbantották a metróépítés miatt. Itthon Kádár János volt a pártvezető, Romániában pedig ebben az évben választottak meg a kommunista párt első számú emberének egy bizonyos Nicolae Ceausescut

Ebbe a világba érkezett június 9-én a hang, a jazz apostola, zseniális trombitás, Louis Armstrong. Már túl az aranykorán, kicsit fáradtan, de itt volt. Más kérdés, hogy erről is majdnem lemaradtunk. Armstrong ugyanis még márciusban megfordult a vasfüggöny mögött, Csehszlovákiában, Bulgáriában, Jugoszláviában és Romániában is koncertezett. Ide viszont nem jött. Mindezért a lapok is kérdőre vonták az országos rendezvényszervező irodát. Talán ennek a hatására intézték úgy, hogy Armstrong júniusban egy napra megszakította a svédországi turnéját és eljött hozzánk.

A Népstadion egykoron / Fotó: Fortepan Móra András

A Népstadion egykoron / Fotó: Fortepan Móra András

(Még több érdekesség a múltból az Újságmúzeum oldalán.)

A reptéren természetesen díszes kompánia várta, majd beült egy Plymouth Vaillandba a feleségével és a Népstadionba indultak. Az autó ritkaságszámba ment Budapesten, utóbb kiderült az IBUSZ-nál kölcsönözték. Napi öt dollárért kölcsönözhettek volna Volgát, Peugeotot, Simca-t, de megadták a módját, tíz dollárért inkább Plymouth-ba ültették a sztárt. A Népstadionban aztán több mint 80 ezer ember néhány órára boldognak érezhette magát, meghallgathatta Armstrong legendás slágereit. Majd visszacsöppentek a magyar valóságba.

Történt, hogy a Fővárosi Autóbuszüzem és a Fővárosi Villamosvasutak, bár előre szóltak nekik, hogy éjszaka tízezrek szeretnének hazajutni, nem készült fel rendesen. Az emberek pedig ezerszám álltak az esőben és várták, hátha jön egy fránya busz. Akik elindultak a zuhogó esőben, ők sem jártak sokkal jobban. A Keletinél hiába állt több tucat taxi a benzinkútnál, a sofőröket nem nagyon érdekelte a fuvar. Innen már a garázsba megyünk – mondták a szétázott embereknek, akik végül gyalog indultak haza az éjszakában.

Napokkal később kiderült, a buszvállalat csupán 58 buszt állított forgalomba, méghozzá azért, mert többet nem engedett a túlórakeretük… Így a 80 ezerből 3500 ember tudott busszal hazamenni. Az is valami…

Vitray Tamás / Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

Vitray Tamás / Fotó: Fortepan Szalay Zoltán

Louis Armstrong a koncert után a szállodájába ment, ahol vacsora közben Vitray Tamás is interjút készített vele, no meg kapott egy tokaji aszúval töltött népműves kulacsot is. Elmesélte, hogy bár állandóan úton van, ő bárhol el tud aludni, így nem érzi magát fáradtnak. Azt is elmondta, a feleségével húsz éve vannak együtt, abban a lokálban volt táncosnő, ahol ő is fellépett esténként. Majd egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól a Beatles szárnyalásához. “A feleségem megvette a lemezüket, neki tetszik. Aranyos fiúk.” Hát a zenéjük? – szólt a kérdés. Armstrong udvarias választ adott: “Hát Istenem, ez már megint más dolog.”

Az élő legenda aztán másnap elutazott. Soha többé nem jött, majd hat évvel később jött a hír, hogy 71 évesen örökre elaludt.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/retro-1965-louis-armstrong-magyarorszag-koncert/p9zvtq4

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?