máj 28, 2021
8 Views
0 0

A Marvell készül a PCIe 5.0-s hatalomátvételre

Written by

A Bravera SC5 márkanév alatt futó fejlesztések négy sávon képesek kommunikálni a gazdaprocesszorral, ezt kettéosztva (x2+x2) pedig a dual-portos működés is megoldható, a nagyvállalati rendszerek igényeinek megfelelően. Az kontrollerek egyes sávjai a PCI Express 5.0-s szabványt is támogatják, melynek hála az eddigieknél lényegesen magasabb maximális átviteli sebesség érhető el. A két vezérlő szekvenciális olvasásnál 14, írásnál pedig 9 GB/s tempót kínál, véletlenszerű műveleteknél pedig rendre 2 és 1 millió IOPS a maximum.

Fintech-meetupból sosem elég! (x)

Június 16-án online BlackOwl fintech-meetup: melyek a legfontosabb technológiai kihívások az iparágban?

Fintech-meetupból sosem elég! (x) Június 16-án online BlackOwl fintech-meetup: melyek a legfontosabb technológiai kihívások az iparágban?

A két kontroller között a NAND csatornák száma jelenti a legnagyobb különbséget. Míg az MV-SS1333 összesen tizenhat, addig az MV-SS1331 a kvázi sztenderdnek számító nyolc csatornát kínál. A hatalmas tempó kezeléséhez több ARM processzormagot tervezett chipjeibe a Marvell. A pontos darabszámot nem említi a tervezőcég, de annyi bizonyos, hogy Cortex-R8, Cortex-M7, valamint Cortex-M3 mag egyaránt található a lapkában. Ezeket a hatékonyság jegyében különféle fixfunkciós egységek egészítik ki.

marvell_bc5_schem

Utóbbi fontos szempont volt, a kontrollerek fogyasztását ugyanis nem volt könnyű mérnöki feladat kordában tartani. A Marvell szerint az előző generációhoz mérten 40 százalékot javult a teljesítmény/fogyasztás mutató. Ezzel együtt a kontrollerek TDP-je 8,7 és 9,8 watt. A Bravera SC5 vezérlők támogatják az NVMe ZNS-t (Zoned Namespaces) és az Open-Channel SSD módot, a chip tokozását pedig a szervereket és tárolókat célzó EDSFF E1.S méretszabványnak megfelelően alakították ki.

SÁVSZÉLESSÉG-KÁNAÁN

Vitán felül áll, hogy a Gen5-ös busznak van létjogosultsága, a nagyvállalati termékekben legalábbis biztosan. Az all-flash tárolók piacán egyre nagyobb részesedéssel bírnak az NVMe SSD-k, ezekben a rendszerekben pedig komoly előnyt jelenthet a vonalankénti kétszeres, már közel 4 GB/s-os sávszélesség. Ezt meglovagolva ugyanis egységnyi PCI Express sávra kétszer több SSD ültethető rá úgy, hogy a gazdavezérlő és a meghajtó közötti sávszélesség a 4.0-s rendszerhez képest változatlan marad. Ez azért fontos, mert így viszonylag alacsony felár mellett emelhető az SSD-k száma, az alaplap és a processzor komplexitása ugyanis nem nő számottevően. A lehetőséget a másik oldalról is meg lehet ülni, egységnyi sávot alapul véve duplázható a sávszélesség, ami egyes, teljesítményre kihegyezett rendszerek esetében jöhet kapóra.

www.hwsw.hu/hirek/63326/marvell-bravera-sc5-ssd-kontroller-pci-express.html

Komment írása

Article Categories:
HWSW
banner

Vélemény, hozzászólás?