máj 29, 2021
22 Views
0 0

„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás” – közgazdászok bírálják a kínai hitel felvételét

Written by

„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás” – közgazdászok bírálják a kínai hitel felvételét

Tizenöt magyar közgazdász, köztük az első Orbán-kormány gazdasági minisztere közleményben bírálja a budapesti kínai egyetem építésére felvenni tervezett sok milliárd forintnyi kínai hitelt. Az ügyért felelős miniszteri biztos viszont azt állítja, hogy a beruházást nem ígérték oda kínai cégeknek, sőt, a kínai hitelről – építészeti terv hiányában – nincs semmilyen megegyezés. Az ATV Híradójának riportja.

A közgazdászok a közleményben egyebek mellett arról írnak, hogy az építkezésre tervezett több százmilliárd forintra becsült hitel kamatlába körülbelül hatszorosa lenne annak az uniós kölcsönnek, amelynek felvételétől a kormány a túlzott eladósodás elkerülésére hivatkozva tartózkodott.

Nehezményezik azt is, hogy a magyar állampolgárok pénzéből épülne az egyetem, de Kína számára. Az ehhez szükséges hitelt pedig akkor is vissza kell fizetni, ha az egyetem működése részben vagy egészben nem termeli ki a felvett hitel és a kamatok megfizetéséhez szükséges pénzt.

A nyilatkozat egyik aláírója, Chikán Attila híradónknak azt mondta, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatos kínai hitel felvétele teljesen logikátlan.

„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás. Ezt a kormány nagyon jól tudja, és éppen erre való hivatkozással jelentette be a közelmúltban, hogy nem veszi igénybe az európai unió hitelkínálatát, aminek a feltételei összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek mint a kínaié” 

– magyarázta Chikán.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára reagált is erre a Parlamentben, a kínai egyetemről szóló vitában.

„Minden finanszírozási konstrukciót megvizsgálunk. Ha megvan a legjobb konstrukció, akkor fogjuk tudni ezeket a döntéseket meghozni. Kár egy olyan dologgal bennünket vádolni, amit nem követtünk el. Minden egyes hitel lehetőséget megvizsgálunk” – közölte Schanda.

Erről az egyetem ügyével foglalkozó kormánybiztos, Palkovics László a ferencvárosi 9 című magazinnak adott interjúban is beszélt. Azt mondta, hogy mindenképpen lesz közbeszerzés is a témában, és, hogy a beruházást nem ígérték oda kínai cégeknek.

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormány tartja magát a Diákvárosról szóló eredeti megállapodáshoz, valamint, szerinte a terület sem úgy fest, mint ahogy arról a sajtó beszámol.

Egyre bonyolultabb a Fudan egyetem ügye

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210528-a-magyar-gazdasagnak-nagyon-komoly-veszelyforrasa-az-eladosodas-kozgazdaszok-biraljak-a-kinai-hitel-felvetelet

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?