máj 29, 2021
10 Views
0 0

A magyar embereknek hálásak a bosznia-hercegovinaiak

Written by

Bosznia-Hercegovinában három programot indított a Hungary Helps Program az elmúlt időszakban; cél, hogy a menekülttáborok környékén a környezeti terhelést felszámolják, és segítsenek az egészségügyi helyzet kezelésében, ennek érdekében magyar innovatív eljárásokat fognak alkalmazni. Többek között erről is beszélt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Spirit Fm Magyarország segít! című műsorában.

Az államtitkár boszniai tartózkodása közben jelentkezett be, mely során ellátogatott a Hungary Helps Program projekt-helyszíneire. Arra a kérdésre, hogy miért fontos Bosznia- Hercegovina a Hungary Helps Program szempontjából, azt hangsúlyozta: „Bosznia-Hercegovina nem az a klasszikus  humanitárius válságövezet, amelyben a Hungary Helps Program támogatásokat szokott indítani, viszont itt is nagy nehézségekkel néznek szembe a helyi közösségek”.

Azbej Tristan elmondása szerint ennek a feszültségnek etnikai és vallási okai vannak. Előbbivel kapcsolatban megjegyezte, hogy három etnikum: a bosnyák, a horvát és a szerb közösség otthona Bosznia-Hercegovina, amelyben két nagy vallás, a kereszténység és az iszlám mentén válik ketté a társadalom.

Magyarország szempontjából fontos a bosznia-hercegovinai helyzet, mivel „egyrészt azt szeretnénk, hogy a szomszédságunkban béke, stabilitás, és egy relatív jólét legyen. Ugyanakkor nagyon közel vannak Magyarországhoz ezek a hatások, így Magyarországot is érintik, illetve érinthetik” – fogalmazott Azbej Tristan.

Migráció

„Ha az illegális migrációról beszélünk, akkor Bihács városát emelném ki, hiszen ebben a térségben évente tízezernél is több illegális migráns érkezett az elmúlt időszakban. Ez az állapot gyakorlatilag pokollá tette az itt élő közösségek életét. Drámai képet kaptunk a helyi polgármestertől és a migráns befogadó-központok vezetőitől” – nyilatkozta Azbej Tristan, felhívva a figyelmet, hogy mindez a közvetlen szomszédságunkban történik, és ha nem zárta volna le Magyarország a déli határait, akkor rajtunk keresztül próbálnának az Európai Unió területére jutni az illegális migránstömegek.

„Másrészről azzal a kihívással is szembenéz Bosznia-Hercegovina, hogy az elsősorban külföldről támogatott politikai extrém iszlamizmus megjelent az országban, ami megnehezíti a keresztény-muszlim együttélést”. Azbej Tristan emlékeztetett: „Magyarország határától 200 km-re az elmúlt években az Iszlám Állam lobogói lengtek, tehát itt van közvetlen közelünkben az iszlamizmus.”

Maga a támogatási program az Innovatív Kezdeményezések Egyesületének a bevonásával indult el, amelynek a lényege, hogy magyar innovatív technológiai eljárásokat alkalmaznak az illegális migrációs terhelés felszámolása és az egészségügyi járványügyi védekezése erősítése érdekében.

A Hungary Helps Program templomépítést és iskola felújítást is támogatott Bosznia-Hercegovinában. „Azt is elmondták a helyiek, hogy már maga a gesztus is segítség a számukra, hogy másokat is érdekel, hogy mi van velük” – tette hozzá az államtitkár, rámutatva: „Az, hogy Magyarországnak és a magyar embereknek hálásak a bosznia-hercegovinaiak, szolgálja a két ország kapcsolatát is.” 

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

soundcloud.com/spiritfmbp/magyarorszag-segit-20210528

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/kulfold/20210529-a-magyar-embereknek-halasak-a-bosznia-hercegovinaiak

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?