máj 31, 2021
22 Views
0 0

„A magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni” – Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel

Written by

Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik az európai meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amely ellenezte a döntést. A Blikk a legilletékesebbet, Nagy István agrárminisztert kérdezte meg: miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát?

– A szavazás előtt a vezetői jóváhagyás „pecsétjét” dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ütötte rá a magyar álláspontra. Ezzel megerősítette azt, amit évek óta következetesen képviselünk a kérdésben – válaszolta érdeklődésünkre a miniszter, és már sorolta is az érveit.

Nagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: Shutterstock

Nagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: Shutterstock

– A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást – szögezte le Nagy István.

Ez persze nem zárja ki feltétlenül, hogy valamilyen formában megjelenjenek az ilyen jellegű termékek a hazai üzletek polcain, ám a tárca vezetője úgy vélte, véletlenül senkinek nem kerülhet az asztalára rovarfehérjével feljavított élelmiszer.

– Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy nemcsak magát a lisztkukacot fogják vizsgálni, hanem az összes olyan feltételt, ami egy ilyen terméknél kötelező előírás. Például hogy csak olyan termékben és kizárólag olyan formában található meg a lisztkukacliszt, ami az engedélyben szerepel. Vagy﷯ hogy megfelelően tájékoztatták-e a vásárlót az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. – Azokat a termékeket pedig, amelyek nem felelnek meg maradéktalanul az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli felhasználás, forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet – mondta Nagy István.

Gasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: Shutterstock

Gasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: Shutterstock

– Ön megkóstolt már bármilyen rovarból készült ételt? – tettük fel a kérdést a miniszternek. – Igen, kóstoltam, de úgy érzem, hogy nem vesztek semmit, ha kihagyom ezt az életemből – árulta el ételkalandját lapunknak a bevállalós politikus.

Akik már jóízűen eszegetik

Az EU már 2012-ben eurómilliókkal támogatta a rovarehetőséget kutató projekteket beharangozva, hogy 2020-ra meg kell barátkozni a rovarfehérje fogyasztásával. A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák fehérjeforrásként való felhasználása kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

(A legfrissebb hírek itt)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/politika/nagy-istvan-agrarminiszterium-rovarfeherje-engedelyezett/8mcbqy2

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?