nov 20, 2020
1 Views
0 0

A Lost vagy a Trónok harca zavarta össze jobban a nézőket? Itt a válasz!

Written by

Egy friss tanulmány a sorozatnézési szokásokat vizsgálta és arra kereste a választ, hogy mely produkciók zavarták össze legjobban a nézőket. Magyarországon a Lost volt az első olyan széria, amelyet látva az emberek meglepődtek azon, hogy a latin-amerikai szappanoperákon túl is van élet. A misztikus produkció egyik legfontosabb jellemzője volt, hogy rengeteg kérdést vetett fel, és néha bizarr történésekkel borzolta a rajongók kedélyeit. A Lost 2010-ig futott az ABC-n, és olyan színészeknek hozott világhírnevet, mint Evangeline Lilly, Jorge Garcia, vagy éppen Terry O’Quinn, de az alkotók, Damon Lindelof és Cartlon Cuse a mai napig a legelismertebb tévés szakemberek között vannak: előbbi olyan sorozatokon dolgozott, mint A hátrahagyottak és a Watchmen, míg utóbbi jelenleg az Amazon Prime-on futó, kémes Jack Ryan executive producere.

(Még több sorozathír itt)

Kevesen tudják, de a Lost készítői mindössze három évadosra tervezték a produkciót, az első szezon végére választ kaptunk volna rá, hogy mi a helyzet a rejtélyes szörnyeteggel, hogyan került Locke a tolókocsiba, és ki volt a repülőbaleset előtt Sawyer. A második etap újabb válaszokat adott volna, a harmadik pedig rendesen lezárta volna a sztorit. Az ABC képviselői viszont nem engedték, hogy idő előtt befejezzék a készítők a páratlanul nézett szériát, ezért addig húzták, amíg lehetett. A sorozat végül hat évadot ért meg, és egy csomó embernek az lehetett az érzése, hogy nem gondolták át az írók a cselekményt. Az OnBuy.com kutatása is arra jutott, hogy a produkciót nagyon nehéz követni, havonta 43 ezren keresnek rá a Losttal kapcsolatos kérdésekre, ezzel toronymagasan vezeti a kultikus széria a listát. A Lost az IMDb legjobb 100 sorozatát felsoroló rangsorán a 8. helyen áll és az Amazon Prime-on nézhető vissza, ha valaki arra vágyik így 2020 vége-felé, hogy jól szórakozzon, de közben össze is zavarodjon.

A második helyen a Trónok harca található, az HBO sárkányos-vetkőzős drámája 2011-től 2019-ig volt látható, és a Losthoz hasonlóan nagyon megmozgatja az embereket, havonta közel 25 ezren keresnek rá különféle teóriákra és a produkcióval kapcsolatos kérdésekre, rejtélyekre. Ez nem is csoda, különösen a sorozat elején nehéz volt minden szereplőt fejben tartani, a Westerosban játszódó történet a szokásosnál jóval több karaktert mozgatott, akik sokszor földrajzilag is messze voltak egymástól, és előfordult, hogy ha olyan fordulat történt Királyvárban, az még a deresi kastély falait is megrengette. A fantasy sorozat az IMDb-n a 7. helyen áll a tévészériák között, eggyel előrébb, mint a Lost.

Az HBO sorozatkészítői úgy tűnik, hogy szeretik próbára tenni a nézőket, hiszen a lista dobogójának harmadik helyén a Westworld található. A produkció különös egyveleg, amely a sci-fi műfaját vegyíti a klasszikus westernfilmek hangulatával és egy 1973-as film, a Feltámad a vadnyugat televíziós adaptációja. A történet olyan felnőtteknek épített kalandparkban játszódik, ahol androidok szórakoztatják a vendégeket. A szériában viszont soha nem lehet tudni, hogy ki ember és ki robot, a park tervezője pedig különösen szeret másokkal szórakozni, így a rejtély-faktort tekintve a Lost nyomába ér a Westworld. Habár a sorozat népszerűsége a harmadik évadra jócskán visszaesett, havonta több mint 13 ezren keresnek rá a sztorival kapcsolatos kérdéseikre. A Westworld a Trónok harcához hasonlóan az HBO GO-n bármikor visszanézhető.

A negyedik pozíciót a listán a Netflix 80-as években játszódó misztikus sikersorozata, a Stranger Things foglalja el, több mint 10 ezren keresnek rá havonta a Tiziékről szóló produkcióra. Az ötödik a The OA, mely szintén a Netflix szériája és egy olyan nőről szól, aki angyalnak gondolja magát. Némileg meglepő módon egy klasszikus, a Twin Peaks (Amazon Prime) követi a sorozatot, amely úgy tűnik, még mindig sok ember kíváncsiságát mozgatja meg. David Lynch 1990-es szériája igazi klasszikus, mely számos későbbi mozgóképes alkotásnak mutatott irányt. A Twin Peakset a Riverdale (Netflix) és a különösen megrázó hangvételű A hátrahagyottak (HBO GO) követi, majd a fura stílusú hackerről szóló Mr. Robot jön, a 10. helyen pedig az X-Men világában játszódó Légió (HBO GO) áll.

A Lost, a Trónok harca és a Westworld vezeti a listát, amelyen azok a sorozatok találhatóak meg, amikre a legtöbb néző rákeres havonta az interneten / Fotó: OnBuy.com

A Lost, a Trónok harca és a Westworld vezeti a listát, amelyen azok a sorozatok találhatóak meg, amikre a legtöbb néző rákeres havonta az interneten / Fotó: OnBuy.com

Az OnBuy 1425 embert kérdezett meg arról, hogyan oldják meg, ha egy sorozatot nem értettek és összezavarta őket. A nézők 35 százaléka egyszerűen újranézte a produkciót és igyekezett jobban odafigyelni a történetre, közülük 18 százalék pedig hajlandó volt akár kétszer vagy háromszor is újrázni a problémás szériát.

A sorozatrajongók 40 százaléka a YouTube-on keresett rá a kérdéseikkel kapcsolatos válaszokra, 20 százalékuk a Reddit fórumain próbálkozott, 33 százalékuk a sorozattal foglalkozó rajongói oldalakon, míg 33 százalékuk a közösségi média segítségét vette igénybe. A felmérés szerint a nézők 3 százalékát abszolút nem érdekelte, ha nem értette, hogy mi történik a kedvenc sorozatában.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Klimax kisokos: ezek a legfontosabb tudnivalók a változókorról (x)
Mit ehetünk és mit kerüljünk, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre? (x)

www.blikk.hu/streaming/lost-tronok-harca-streaming-toplista/vefxcwt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?