máj 25, 2021
15 Views
0 0

A letartóztatott fehérorosz újságíró apja attól tart, fiát kínozhatják a hatóságok

Written by

A letartóztatott fehérorosz újságíró apja attól tart, fiát kínozhatják a hatóságok

Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között. Erről a brüsszeli uniós csúcson döntöttek a tagállamok vezetői, miután Minszk eltérítette a Ryanair légitársaság Athén-Vilnius járatát, majd a belorusz hatóságok letartóztattak egy ellenzéki újságírót. Az Európai Bizottság elnöke a szólásszabadság és az európai szuverenitás elleni támadásként értékelte az eseményeket. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig üdvözölte az Európai Unió gyors és határozott fellépését. Az ATV Híradó riportja.

Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

Alig két óra alatt hoztak döntést az uniós tagállamok vezetői, hogy megszüntetik a légi közlekedést az Európai Unió és Fehéroroszország között. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, amit a Belarusz hatóságok tettek és üdvözli, hogy az EU határozottan és egységesen lépett fel a kérdésben.

„Én a magam részéről is azt gondolom, hogy elfogadhatatlan egy polgári forgalomban résztvevő repülőgép földre kényszerítése mindenféle indok nélkül, főleg úgy, hogy az a repülő két európai uniós ország, két EU-s város között repült” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A belarusz hatóságok a Hamász szélsőséges szervezet pokolgépes fenyegetésére hivatkozva kényszerítették leszállásra a Ryanair ír légitársaság gépét vasárnap, majd őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Protaszevics, ellenzéki újságíró és barátnőjét. A palesztin terrorszervezet határozottan tagadja a vádakat.

A fehérorosz újságíró egy felvételen elismeri, hogy részt vett a tavalyi fehérorosz elnök megbuktatását célzó zavargások megszervezésében. A videó azonban sokak szerint külső nyomásra készült.

„Nincs egészségügyi gondom, sem a szívemmel, sem más szervemmel. A rendőrök jól, törvényesen bánnak velem. A hatóságokkal együttműködve vallomást teszek arról, hogy tömegtüntetéseket szerveztem Minszkben” – mondta Raman Prataszevics a fogságban. Az újságíró apja attól tart, hogy fiát kínozhatják a hatóságok. „A videón ezek nem az ő szavai, nem az ő hanglejtése. Idegesnek látszik, szerintem kényszerítették. Eltörhették az orrát, és mintha megpróbálták volna elrejteni a verés nyomait. Az asztalon lévő cigaretta sem az, amit szív” – mondta az apa.

A brit kormány szerint orosz titkosszolgálati segédlettel térítették el a Ryanair-gépet. A NATO főtitkára az elfogott belarusz újságíró szabadon engedését követelte. A már meglévő szankciók mellett újabb, köztük gazdasági büntetőintézkedések várhatók.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210525-a-letartoztatott-feherorosz-ujsagiro-apja-attol-tart-fiat-kinozhatjak-a-hatosagok

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?