máj 18, 2021
7 Views
0 0

A lélegeztetőgépeken kaszáló cég és az állami kézbe vett Kartonpack is megszegi a tőzsdei szabályokat

Written by

A Magyar Állam a veszélyhelyzetre hivatkozva a többségi tulajdonába vont egy tőzsdei céget, a debreceni Kartonpack Nyrt.-t. A vadászati világkiállítás szervezői által vezetett cég nem tart közgyűlést, nem ad ki időszaki riportokat, az elmúlt két évről nincsen elfogadott beszámolója – írta meg a Telex.

Az MNB bírságról kedden közlemény is érkezett az MTI-hez. Eszerint a Kartonpack részvényeivel történő kereskedést az MNB tavaly május 11-től függesztette fel a 2019. évi pénzügyi jelentés közzétételének elmulasztása miatt. A jegybank újra felszólította a társaságot, hogy haladéktalanul, de legkésőbb december 31-ig tegye közzé 2019. és 2020. évi éves jelentését.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), vagyis maga a magyar állam a vezető tulajdonosa. A BÉT honlapja szerint 61,8 százalékban az MNV a tulajdonos, de az állam nem tett vételi ajánlatot akkor, amikor átlépte a 33 százalékos tulajdoni hányadot. Az állam mellett 29,6 százalékban Fintha-Nagy Ádám ügyvéd a részvényes, róla a Telexet tájékoztató érintettek úgy tudják, hogy a tulajdonszerzése miatt elítélték egy büntetőperben. Hogy ez így van-e, azt szintén nem tudhatja a tőzsdei közvélemény biztosan, az ügyvéd pedig kategorikusan elzárkózott attól, hogy a lap bármelyik kérdésére mondjon valamit. Vannak német és magyar kisrészvényesek is, akik teljesen tanácstalanul néznek, hogy akkor mi is van a részvényükkel, hogy szűnt meg a papír kereskedése, ára, hová illant a befektetők tájékoztatása, teszi hozzá a Telex.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a Kartonpack vezetését ellepték a Vadászati Világkiállítás szervezői. A hamarosan megrendezendő nagy esemény kiadásait kezelő Egy a Természettel Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke, Mancsiczky László debreceni ügyvéd lett a Kartonpack egyik igazgatósági tagja. A Kartonpack elnök-vezérigazgatója, a szintén ex-MFB-s Uszkay-Boiskó Sándor is benne volt az Egy a Természettel Nonprofit cég vezetésében, de az ő képviseleti joga tavaly év végéhez közeledve már kifutott.

Beszámolók egyelőre azért nincsenek, mert a cég könyvvizsgálója, a BDO nem fogadta el a 2019-es mérleget, és így már dupla csúszásban van a társaság, mert se a tavalyelőtti, se a tavalyi évét nem tudta lezárni.

A könyvvizsgálója korábban a 2019. évre vonatkozóan véleménynyilvánítás visszautasítását mondta ki, „vizsgálataink során nem tudtunk kellő bizonyosságot szerezni arra vonatkozóan, hogy a konszolidációba bevont leányvállalatok pénzügyi adatai megbízhatóak és teljeskörűek a konszolidált pénzügyi kimutatásokban.”

A mostani közgyűlési szezonban úgy tűnt, hogy a cég újra nekifut legalább a 2019-es mérleg elfogadásának, de legutóbb már arról adott ki tájékoztatást a Kartonpack, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva, nem tartja meg az április 30-i közgyűlését.

A lélegeztetőgépes céget is megbüntették

Nem csak a Kartonpackkal vannak gondok, az említett keddi közlemény szerint az OTT-ONE nevű cég részvényeinek tőzsdei kereskedését idén április 16-tól függesztette fel a jegybank. Az intézkedés közvetlen oka az volt: a kibocsátó hiányosan tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását – részletezték utalva arra, hogy a felfüggesztés addig tart, amíg a kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő jelentést tesz közzé tavalyi tevékenységéről. A mostani intézkedésen túl a jegybank jelenleg célvizsgálatban tekinti át a társaság közzétételi gyakorlatát – tették hozzá.

A kissé távolságtartó szöveg egy korábbi cikkünket egészíti ki. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az OTT-ONE-nál csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló. A tavalyi nagy állami lélegeztetőgép-beszerzési biznisz egyik részese volt az OTT-One Nyrt. A külügyminisztériummal 4,7 milliárd forint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal 7,7 milliárd forintos szerződést kötött 500, illetve 300 lélegeztetőgépre, ezen kívül hárommillió maszk szállításának is van nyoma.

24.hu/fn/gazdasag/2021/05/18/ott-one-kartonpack-birsag-tozsde/

Komment írása

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?