máj 27, 2021
7 Views
0 0

A koronavírus megjelenése óta az olimpia a legveszélyesebb esemény

Written by

Orvosi szempontból egyre aggasztóbbnak ítélik meg a tokiói nyári olimpiát, egy japán testületet képviselő doktor csütörtökön már azt nyilatkozta, a játékok megtartása a koronavírus variánsainak elterjedéséhez vezethet.

Uejama Naoto, a Japán Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán kormány alábecsülte annak kockázatát, hogy 200 országból 15 ezer olimpiai és paralimpiai sportoló érkezik a távol-keleti szigetországba.

A koronavírus megjelenése óta nem volt ilyen veszélyes esemény, amikor a világ különböző helyeiről ennyien összegyűltek volna egy helyen. Nagyon nehéz megjósolni, hogy ez mihez vezethet

– mondta.

A vírust egy háborús helyzethez hasonlította, szerinte nagy baj lenne, ha az olimpia egy új mutáns vírustörzs megjelenését eredményezné. De beszélt a saját tapasztalatairól is, hiszen egy Tokió melletti kórházban dolgozik.

A NOB és a helyi szervezők az Egészségügyi Világszervezettel karöltve úgy vélik, az olimpia és a paralimpia kellően biztonságos lesz. A NOB közölte, hogy az olimpiai faluban élők több mint 80 százaléka oltással rendelkező lesz.

Szerdán az Aszahi Sinbun napilap a játékok törlését kérte.

Uejama csatlakozott azon helyi szakértőkhöz, akik ellenzik az olimpia megrendezését. Szerinte a Nagy-Britanniában, Brazíliában, Indiában és Dél-Afrikában talált vírustörzsek eljuthatnak Tokióba. Megismételte, hogy a PCR-vizsgálatok és az oltások nem jelentenek teljes biztonságot.

Tokióban meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

A koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják Tokióban a veszélyhelyzetet, kevesebb, mint két hónappal a nyári olimpia rajtja előtt.

Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide csütörtökön arról beszélt, hogy ugyan a főváros egyes részein csökken az új esetek száma, ugyanakkor óvatosságból a rendelkezéseket továbbra is fenn kell tartani.

A játékok helyszínén és nyolc további prefektúrában hétfőig van érvényben a veszélyhelyzet, amelyet a tervek szerint június 20-ig hosszabbítanak meg. A megnyitóra a tervek szerint július 23-án kerül sor, a záróünnepség pedig augusztus 8-án lenne. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-ig tart.

24.hu/sport/2021/05/27/koronavirus-olimpia-tokio-2021-torles/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?