máj 18, 2021
15 Views
0 0

A koronavírus elleni újabb vakcinát fejlesztettek ki a kutatók: a mutációkkal szemben is hatásos

Written by

A Duke Human Vaccine Institue kutatói fejlesztették ki azt az újfajta vakcinát, ami az állatkísérleti szakaszban is jó eredményeket adott. Több koronavírus-variáns ellen is védetté váltak a beoltott alanyok.

(A legfrissebb hírek itt)

A Pécsi Tudományegyetem virológusa, Kemenesi Gábor Facebook-oldalán írt a nemrég megjelent publikációról, ami a koronavírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet. A Nature folyóiratban jelent meg a tudományos cikk, amely egy teljesen újfajta vakcinatechnológiával foglalkozik. A koronavírus legyőzésének témájával a tudomány már a járvány előtt is foglalkozott. Új irányt hozhatnak a vírus elleni harcban az évtizedek alatt összegyűjtött tudományos eredmények.

Az újfajta vakcinát a Duke Human Vaccine Institute kutatói fejlesztették ki, ami az állatkísérletes fázisban jó eredményeket mutatott: a beoltott alanyokat egyszerre több SARS-CoV-2 variáns, a 2002-es SARS-CoV-1 és egyéb, közeli rokon koronavírusok ellen is megvédte”.

Kemenesi Gábor szerint a technológiát pán-koronavírus vakcinatechnológiának nevezik. „A SARS koronavírus-járványt követően, egy, a fertőzésből felgyógyult páciens vérében olyan speciális antitesteket találtak a tudósok, amelyek nem csupán a SARS vírust voltak képesek megkötni (neutralizálni), hanem más, rokon koronavírusokat is. Ez a megfigyelés vezetett el a jelenlegi fejlesztéshez és mutatta meg, hogy a pán-koronavírus vakcinafejlesztéseknek lehet létjogosultsága” – írta posztjához a kutató.

Arra is kitért, hogy nagyon összetett a vírus tüskefehérjéje. A sejtekhez való tényleges kötődésben ennek csupán egy része játszik szerepet, az úgynevezett receptorkötő-domén (RBD). A beteg véréből kimutatott, védelmet ígérő antitestek rámutattak a receptorkötő- domén gyengepontjára. Van egy pont a fehérjén belül, amely hatékony neutralizáló – semlegesítő, a testi sejtekhez való kötődést megakadályozó – hatást fejtenek ki a termelődött antitestek. Az antitesten nem csak a SARS-CoV-2 ellen, hanem más rokon koronavírusok elleni is képesek védelmet nyújtani.

Az is kiderült, hogy a kutatók a receptorkötő domént kötötték több példányba egy nanorészecske felszínére, a megfelelő szerkezetben. Ezáltal a beoltott állatok a SARS-CoV-2 fertőzés ellen százszázalékos védelmet nyertek, illetve a brit, dél-afrikai és brazíliai variáns és más, közeli rokon koronavírusok (SARS-szerű bétakoronavírusok) ellen is.

A virológus szerint a mostani a harmadik koronavírus-járvány az elmúlt húsz évben. A legfőbb megállapítás szerinte, hogy a pán-koronavírus vakcinák segítségével tartósan, széleskörűen is képesek lehetünk kivédeni a koronavírusok jelentette fenyegetést.

(Ez is érdekelheti: „Elindult a visszaszámlálás” – Az operatív törzs bejelentette: a jövő év végére itt a koronavírus elleni magyar vakcina)

Egy gyerekkönyv is segíthet a nehéz időszakban?

A sok száz elbűvölő klasszikus mese mellett miért ne lehetne olyan is, amelyik arról mesél, milyen gyerekként átélni egy válást? Vagy arról, hogy az életnek az elmúlás is része? Gyerekekkel foglalkozó szakemberek, meseterapeuták és pszichológusok gyűjtötték össze azokat a könyveket, amik nehéz kérdésekről és élethelyzetekről mesélnek. Pontosan úgy, ahogyan azt a mesében elképzeljük: világosan, őszintén és bátran.

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/ujfajta-koronavirus-elleni-vakcina/v2gv0xg

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?