okt 14, 2020
12 Views
0 0

A kormány megvizsgálja az orvosok panaszait, ezt ígérte a kamara elnökének Pintér Sándor

Written by

Rendkívüli hírlevél

Amit azonnal tudni kell

Október 13-án egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével, akinek azt ígérte, hogy a kormány megvizsgálja az orvosok panaszait a rohamtempóban elfogadott egészségügyi törvénymódosításról – erről
számolt be
Kincses az ATV-nek.

A belügyminiszter – aki a kamara elnökének értelmezésében inkább miniszterelnök-helyettesként vett részt a tárgyaláson, hiszen az egészségügy nem Pintér, hanem Kásler Miklós minisztériuma alá tartozik – két területen ígért egyeztetést és új javaslatokat a kamarának:

  • az orvosok másodállásának teljes tilalmával;
  • és az orvosok “átvezénylésével” kapcsolatban. 

Mint arról már korábban írtunk, az orvostársadalom ugyan támogatta, hogy rendezzék az orvosok bérét és tegyék hálapénzmentessé az egészségügyet, a törvényben az is szerepel, hogy semmilyen magánpraxisa nem lehet a közellátásban dolgozó orvosoknak. Emellett az is szerepel a törvényben, hogy az új törvény szerint a járványhelyzeten kívül is el lehet rendelni, hogy egy orvos menjen át egy másik, orvoshiánnyal küzdő kórházba 1+1 évre. Hogy miért nagyon problémás ez a két javaslat a kamara szerint, arról itt írtunk bővebben.  

Pintér Sándor azt mondta a kamara elnökének, hogy megértette a problémákat, visszatérnek a kérdésre, de hogy mikor, arra nem tett ígéretet a miniszter. A háziorvosi ellátás átalakításáról tárgyaltak, Pintér azt mondta, erről a Magyar Orvosi Kamara alapellátási munkacsoportjával egyeztetnek majd. 

A kérdésre, hogy nem érzik-e csapdába csalva magukat az orvosok, hogy a béremelést is garantáló törvényben ilyen problémás rendelkezések kerültek be, illetve hogy pár órája volt csak az orvosi kamarának átolvasni az egészségügyet alapvetően átalakító javaslatot, Kincses azt mondta, hogy 

elegánsnak semmiképpen sem mondaná a megoldást, de mivel a törvény tartalmazza a tisztességes béreket és a hálapénzmentességet, ezért nem mondják az orvosok azt, hogy ki kell dobni ezt a törvényt. Ehelyett azon kell dolgozni, hogy a felmerülő problémákat korrigálják és működőképes legyen a törvény. 

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.


Belépek

Kapcsolódó

444.hu/2020/10/14/a-kormany-megvizsgalja-az-orvosok-panaszait-ezt-igerte-a-kamara-elnokenek-pinter-sandor

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?