ápr 8, 2021
2 Views
0 0

A korlátozások ellenére is rekordszinten a szén-dioxid koncentráció a légkörben

Written by

A globális felmelegedést leginkább előmozdító gáz, a szén-dioxid 50%-al növekedett az iparosodás előtti időszakhoz képest – derül ki egy Hawaii állomás legutóbbi méréseiből. A korábbi rekordot 2020 májusában mérték, akkor a légköri koncentráció 417,10 ppm volt. A 2020-as év átlaga 413,94 ppm volt, az előrejelzések alapján idén 416,3 ppm lesz

(A legfrissebb hírek itt)

A szén-dioxid növekedését főleg a fosszilis üzemanyagok égetése és a fakitermelés segítik elő. A globális kibocsátás kezdetleges csökkenése a 2020-as korlátozások alatt indult el a gazdasági aktivitás visszaesésével, közlekedés és szállítás csökkenésével. Ez a csökkenés azonban semmi volt ahhoz, hogy tartósan hasson a szén-dioxid légköri beépülésére – közölte a Met office.

Az ENSZ figyelmeztet, hogy a felmelegedés megfelelő korlátozásához maximum 2050-re el kell érnünk a 0-hoz legközelebbre csökkenthető számot, és a maradék kibocsátást pedig fák ültetésével tudnánk semlegesíteni – írja a Portfolio.

Egy szakértő elmondta, mennyire gyors a növekedés: közel 200 év alatt 25, az utóbbi 30 évben pedig 50 százalékkal nőtt a szén-dioxid kibocsátás. Hozzátette:

“Ha az országok terveket készítenek a társadalom fenntartható útra tereléséhez és látványosan lecsökkentik mától fogva a károsanyag-kibocsátást, elkerülhetjük az emisszió növekedését és a klímaváltozás veszélyesen növekvő hatásait”.

(Ez is érdekelheti: Több millió maszk szennyezi a környezetet)


EXTRA AJÁNLÓ
Állást keres? 5+1 ok, amiért jó a GE-nél dolgozni (x)
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/szen-dioxid-legszennyezes-magyarorszag-lezarasok/hxfkq9e

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?