máj 9, 2021
22 Views
0 0

A Klubrádió elnöke újságírókat akar kirúgatni más médiumoktól, de közben “jogállamért” kiabál

Written by

A Klubrádió elnöke újságírókat akar kirúgatni más médiumoktól, de közben “jogállamért” kiabál

A Klubrádió elnöke, Arató András dacos kisgyerekként vergődik a földön, amióta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) törvényi kizáró ok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát automatikusan, most pedig hiába pályáztak újra, sikerült azt is elrontaniuk, ezért nem kapták meg a frekvenciát. Ebbe persze képtelenek voltak belenyugodni és bírósághoz fordultak, de ott is csak az bizonyosodott be, hogy a pályázatuk súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmazott, ezért elkaszálták ott is őket. Arató szerint viszont nem ők a bénák, hanem pártszolgálatos bíróságok vannak. Az Országos Bírósági Hivatal viszont visszautasítja a Klubrádió elnökének szavait.

Új fejezethez érkezett a Klubrádió ügye, ugyanis a csatorna elnöke szerint azért bukták el az NMHH döntése ellen indított pert a bíróságon, mert azok pártszolgálatosak. Ezt Arató András május hatodikán mondta rádiójában, hozzátéve:

ha volt is kételyünk reggel ezzel kapcsolatban, hogy létezik maradéka a tisztességes bíráskodásnak, most bebizonyították, ez tévedés. Ma jogszolgáltatásra akkor van valakinek lehetősége, ha megfelel a párt irányvonalának.

A PestiSrácok.hu azonban levélben kereste meg az Országos Bírósági Hivatalt, hogy mi a véleményük Arató úr kijelentéséről, amelyre az alábbiakat válaszolták:

Amint azt az OBH elnöke már több alkalommal kijelentette, a bírósági ítéletek kritikája nem terjedhet ki a bíróságok függetlenségének kétségbevonására. A bíróságok elfogultságát sugalló, avagy kifejező állításoknak semmilyen ténybeli alapja nincs. Az OBH elnöke erre tekintettel a továbbiakban is visszautasít valamennyi olyan közéleti megnyilvánulást, ami a bíróságok politikai vagy más természetű elfogultságát sugallja. Amennyiben valamely peres fél nem ért egyet a bíróság döntésével, azzal szemben az eljárási törvények szerint jogorvoslati eljárást kezdeményezhet.

Az ügy előzménye, hogy még szeptemberben az NMHH nem hosszabbította meg a Klubrádió 92,9 frekvenciára szóló jogosultságát, mivel a rádió ismételt jogsértést követett el, ami kizárja, hogy pályázat nélkül továbbra is használják a sávot. Azonban ez nem azt jelenti, hogy elvették a frekvenciát, mivel az sosem volt az övék (a rádiózásra alkalmas frekvencia nem a rádiók tulajdona) hiszen azt pályázat útján lehet elnyerni, meghatározott időre. A Klubrádió természetesen nem adta fel és megpályázta a frekvenciát, azonban a pályázatot nem sikerült jól megírni, mivel az tele volt súlyos érvénytelenségi hibákkal, továbbá a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak. A Klubrádió tovább erőskötött és a bíróságon támadta meg a döntést, amit a Fővárosi Törvényszék elkaszálta. Arató András most ezért dühöng.

Belharc

A történethez hozzá tartozik az is, hogy a Klubrádió nem várt helyről kapta a pofont. Ugyanis nemcsak ők, hanem az ATV-hez köthető Spirit FM is benyújtotta a pályázatát a Klubrádió frekvenciájáért, de kizárták. Most viszont úgy döntött az NMHH, hogy május 3. és október 29 között, ideiglenesen rádiós szerződést köt a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel, amely a Spirit FM adását sugározza.

Mint ahogyan arról a PestiSrácok.hu is beszámolt, Arató András most olyan mérges a rádió körüli hercehurca miatt, hogy sajátjai ellen is hadat üzent. Első áldozata egy hölgy kollégája lett volna, nevezetesen Ónody-Molnár Dóra, a Jelen című ellenzéki lap munkatársa. Bűne pedig az, hogy hetente egyszer műsort vezet a Spirit FM-en, ami Arató szerint összeférhetetlen újságírói tevékenységével. Ezért Arató arra kérte a lap főszerkesztőjét, Lakner Zoltánt, hogy rúgja ki, de ennek nem tett eleget.

Többen megvédték az újságírónőt

Mint ismert Tamás Gáspár Miklós filozófus bojkottot hirdetett az ATV és a Spirit FM ellen, a munkatársakat pedig arra kérte, hogy mondjanak fel. A média1 értesülése szerint ezt a felhívást a szintén baloldali Magyar Hang egyik ismert munkatársa, Dévényi István elutasította, ahogyan azt is, hogy ki kellene rúgni Ónody-Molnár Dórát. A DK-s aktivista, a macskája nevében írogató Homonnay Gergely sem ért egyet Aratóval, szerinte az újságírónő a legjobb oktatáspolitikával foglalkozó magyar újságíró.

A politikusokat is megosztja a bojkott. Amíg a momentumos Kerpel-Fronius Gábor nem támogatja az ATV és Spirit FM elleni összefogást, addig a párthoz nemrégiben csatlakozó Hadházy Ákos és a lelkész, Iványi Gábor egyetért azzal. A nemek oldalán azonban többen állnak, hiszen a volt LMP-s országgyűlési képviselő, Schiffer András szerint is rossz ötlet, a Válasz Online munkatársa, Stumpf András sem támogatja az ötletet, ahogyan Majtényi László, volt adatvédelmi biztos sem.

Arató András bosszúja tehát úgy tűnik nem célravezető, ugyanis ahogyan sok más téma, úgy ez is megosztja a baloldalt. Mi mindenesetre kérünk egy kávét, mert nagyon úgy tűnik, hogy egy ízig-vérig magyar szappanopera, sajtószabadság című epizódjának legizgalmasabb részénél tartunk.

Fotó: MTI/Kovács Tamás 

pestisracok.hu/a-klubradio-elnoke-ujsagirokat-akar-kirugatni-mas-mediumoktol-de-kozben-jogallamert-kiabal/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?