febr 20, 2021
7 Views
0 0

A járvány miatt idén sem tartanak tömegrendezvényt a székely szabadság napja alkalmából

Written by

A járvány miatt idén sem tartanak tömegrendezvényt a székely szabadság napja alkalmából

A koronavírus-járvány és a leküzdésére hozott korlátozó intézkedések miatt idén sem szerveznek tömegrendezvényt a székely szabadság napja alkalmából Marosvásárhelyen – közölte a Marosszéki Székely Tanács.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi szervezete a lakosság egészségét óvó korlátozó intézkedésekre hivatkozva mondta le a hagyományossá vált marosvásárhelyi megemlékezést és autonómiát követelő felvonulást. A Marosszéki Székely Tanács közölte: szabadtéri fotókiállítással fogja felidézni a székely szabadság napja marosvásárhelyi emlékeit. A helyszínről és a megnyitó időpontjáról később tájékoztatja a közvéleményt.

Az SZNT 2013-ban a székely szabadság napjává nyilvánította március tizedikét. Ezen a napon, 1854-ben végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. A vértanúk marosvásárhelyi emlékoszlopánál évről-évre megemlékezést szerveztek, amely 2013-tól autonómiát követelő felvonulással zárult. A 2013-as tömegrendezvényen a szervezők becslése szerint mintegy harmincezren vettek részt. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és az állami hatóságok a későbbi években megpróbálták megakadályozni a felvonulás megtartását, több ízben is tetemes bírságot róttak ki a szervezőkre és a résztvevőkre. Az SZNT perek tucatjával érvénytelenítette a bírságokat és vívta ki a tiltakozás megtartásának a jogát. A korábbi években a marosvásárhelyivel egy időben számos európai nagyvárosban tartottak megmozdulásokat a székelyföldi autonómiatörekvések támogatására. A tavalyi tömegrendezvényt is a koronavírus-járvány miatt mondták le a szervezők.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Veres Nándor

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/a-jarvany-miatt-iden-sem-tartanak-tomegrendezvenyt-a-szekely-szabadsag-napja-alkalmabol/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?