márc 31, 2021
10 Views
0 0

A járvány és a csokinyuszi

Written by

24 perce

Majdnem 900 tonna húsvéti édességet eszünk meg idén. Fotó: MESZ

Majdnem 900 tonna húsvéti édességet eszünk meg idén. Fotó: MESZ

A tavalyi húsvét nem kímélte a hazai édességpiacot, 20-25 százalékkal csökkentek a húsvéti szezonális édességtermékek eladásai. Vajon mi lesz az idei csokinyuszikkal?

A magyar piacon normális körülmények között évente körülbelül 4-5 milliárd forint értékben, 900-1000 tonna húsvéti édességet vásárolunk. Ez az éves csokoládéfogyasztás kb. 5 százaléka. 2020 húsvétján csupán 820 tonna húsvéti édesség fogyott, 3 milliárd forint körüli értékben. A nyerő páros a nyuszi (40%) és a csokitojás (40% részesedéssel). Idén is csak nagyon kis emelkedésre számítanak az édességgyártók. A polcokon már most jelentős kedvezménnyel kínálják ezeket a termékeket.

Jó hír azonban, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, vannak organikus, vegán, mentes termékek is. Fontos, hogy a címkét alaposan tanulmányozzuk! Mindenképp legyen az összetevők között kakaóvaj és/vagy kakaómassza!

Az idei húsvét az eddig legveszélyesebb, legtöbb embert érintő harmadik hullámmal esik egybe. Bízunk abban, hogy ha a kereslet húsvétkor visszafogottabb is lesz, a tavalyi mélypontról pozitív irányba indulunk el – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. Optimista becslése szerint idén 3-4 százalékkal nőhet a húsvéti édességpiac, ami 850 tonna édességet jelent, az árbevétel 3 milliárd forint felett alakulhat.

A járvány hatásait főleg a kisebb hazai gyártók érezték meg erőteljesen. Noha az online értékesítés szinte mindenhol felpörgött, az édességek esetében ez teljes egészében nem tudja kiváltani a hagyományos csatornákat.

Mi legyen a csokik csomagolásával? Az alumíniumfóliát dobhatjuk a sörösdobozok mellé a szelektív hulladékgyűjtőbe, a tiszta papír mehet a kék (papíros) kukába.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Vajon engedélyezett az együttlét „azokon” napokon? (x)
„Azt hittem, nem lehet kisbabám” – Emiatt nem tudott teherbe esni a fiatal nő (x)
húsvét Recepttár csokoládé nyuszi Csoki

www.blikk.hu/receptek/erdekes/a-jarvany-es-a-csokinyuszi-husveti-korkep/3y297kw

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?