ápr 22, 2021
10 Views
0 0

A huszadik század dereka óta nem restaurálták: most felújítanák Mátyás király kolozsvári szülőházát

Written by

20 perce

Mátyás király szülőházát évente több tízezer turista keresi fel / Fotó: Szépművészeti Múzeum

Mátyás király szülőházát évente több tízezer turista keresi fel / Fotó: Szépművészeti Múzeum

A romániai fejlesztési minisztérium a román kormánykoalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára felújítaná Mátyás király kolozsvári szülőházát – jelentette be csütörtökön Kolozsváron Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint a tárcavezető az ingatlan jelenlegi tulajdonosával, a kolozsvári képzőművészeti egyetem rektorával és rektorhelyettesével találkozott. A beszélgetésen Cseke Attila elmondta, hogy az RMDSZ számára az épület teljes körű restaurálása prioritás, a fejlesztési minisztérium biztosíthatja a munkálatokhoz szükséges pénzügyi erőforrásokat.

(A legfrissebb hírek itt)

A Kolozsvár szívében található középkori műemléképület Kolozsvár legrégebbi lakóháza, a huszadik század dereka óta nem volt felújítva, akkor Kós Károly vezetése alatt restaurálták. Azóta csak kisebb javításokat végeztek rajta annak érdekében, hogy tantermeket és kiállítótereket alakítsanak ki benne. Az épület nem látogatható annak ellenére, hogy évente több tízezer turista keresi fel.

(Ez is érdekelheti: Küszöbön az áttörés: javában zajlik Mátyás király azonosítása)

Cseke Attila rámutatott, hogy általános felújításra van szükség, amely során az épület tartószerkezetét is megerősítik. “A felújítást követően Mátyás király szülőháza ismét megnyílhatna, (…) és méltó jelképe lehetne Kolozsvárnak, Erdélynek” – mondta a tárcavezető. Közölte, hogy az ingatlan a felújítás után is a képzőművészeti oktatást szolgálná.

(MTI)

EXTRA AJÁNLÓ
Nem érdemes most lemaradnunk a Rossmann őrületes kedvezményeiről (x)
Ön mennyi idő alatt találna új munkát? Egy kutatás szerint a magyarok nem tudják erre a választ (x)
Mátyás király szülőház felújítás Kolozsvár

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/matyas-kiraly-kolozsvar-szulohaz-felujitas/r8mmdjp

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?