máj 30, 2021
7 Views
0 0

"A hazáért mindhalálig" – Ma van a magyar hősök napja

Written by

Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: “önbecsülésünk erősítéséhez, nemzeti létünk fennmaradásához” nélkülözhetetlen példaképeket találni, akik erőfeszítéseit nagyra értékeli az utókor és követendőként állítja a jövő nemzedékeinek. Közéjük tartoznak a katonák.

A miniszter szerint a magyar hősök emlékünnepe méltó alkalom arra, hogy átadják a felújított Hősök parcelláját a nemzeti sírkertben.

Nem mindennapi az életműve azoknak az embereknek, akik ebben az új, központi katonai parcellában nyugszanak – hangoztatta Benkő Tibor, köszönetet mondva helytállásukért és áldozatvállalásukért.

Kijelentette: ezen a helyen az utókor kifejezheti tiszteletét azok előtt, akik a haza védelméért áldozták életüket. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézete és Múzeuma szakmai irányításával új és modern arculatot nyert parcella híven őrzi és hirdeti a magyar katona emlékét, és “A hazáért mindhalálig!” jelmondatban megfogalmazott hazaszeretetét és áldozatvállalását – emelte ki a miniszter, aki arra kért mindenkit, ez a központi katonai temető legyen a jelen és a jövő katonanemzedékeinek zarándokhelye.

Díszőrség a Magyar Hősök Emlékkövénél a magyar hősök emlékünnepén Budapesten, a Hősök terén 2021. május 30-án / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Díszőrség a Magyar Hősök Emlékkövénél a magyar hősök emlékünnepén Budapesten, a Hősök terén 2021. május 30-án / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Benkő Tibor kitért arra: a halottak eltemetése az általános ókori felfogás szerint is az itt maradtak legelemibb kötelessége. A temetés biztosítja a halottak végső nyugalmát – tette hozzá.

Katonanemzet lévén az ország hosszú évszázadokon át töretlenül tisztelte az elesett hősöket – emelte ki a miniszter, hozzáfűzve: “az eke mellett izzadó jobbágy és a nemesember ugyanúgy tisztában volt vele”, hogy aki az országba betolakodók elleni küzdelemben feláldozza életét, méltó a leszármazottak tiszteletére.

Igaz volt ez az első világháborúban is, amikor megszületett a központi emlékezés igénye. 1945 és 1989 között viszont Magyarország emlékezetpolitikája a miniszter szavai szerint finoman szólva is meglehetős hiányosságot mutatott.

Napjainkban viszont Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti a katonahősök emlékének helyreállítását, ápolását és megőrzését a jövő nemzedékeknek. Kötelességüknek tartják továbbá, hogy a végtisztességet azoknak is megadják, akik évtizedekig jelöletlen sírokban vártak erre – mondta miniszter.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyaga szerint a Fiumei úti sírkert 1849-es megnyitását követően a temető keleti határán található 52-es parcella feltöltése 1875-ben kezdődött meg. Azóta sokszor volt ott temetkezés. A parcella használati joga 2003 végén a Honvédelmi Minisztériumhoz került azzal a céllal, hogy ott a missziós küldetések alatt, illetve a szolgálatuk teljesítése közben hősi halált halt katonák, valamint a Magyar Honvédség halottjai kapjanak végső nyughelyet.

2010. április 7-én a Honvédelmi Minisztérium katonai tiszteletadással központi katonai temetővé és kegyeleti hellyé avatta a Fiumei úti nemzeti sírkert 52-es parcelláját, a honvédség halottai és hősi halottai végső nyughelyét.

A parcella 2012-ben tovább bővült, amikor a VIII. részt kijelölték az első és második világháború kiemelkedő katonáinak temetési helyévé. Szintén az 52-es parcellán belül alakították ki a világháborúkban hősi halált halt, és azóta ismeretlen helyen, jeltelen sírban, vagy méltatlan körülmények között nyugvó magyar katonák hősi temetőjét. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával 2020-ban a parcella új, modern arculatot nyert.

Vasárnap az 52-es parcella ünnepi avatásán részt vett mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök; Kun Szabó István, az államfő főhadsegédje és Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke. Köszöntőt mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete megbízott főigazgatója.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, melynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján – az idén május 30-án – emlékeznek “az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/magyar-hosok-emleknapja-majus-30/erche86

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?