ápr 28, 2021
8 Views
0 0

A Greenpeace bíróságon támadja meg a természetromboló Fertő tavi nagyberuházást

Written by

Greenpeace bírósághoz fordul, hogy megállítsa az „esztelen természetpusztítást” a Fertő tónál. A környezetvédelmi szervezet a kormányhivatal legutóbbi botrányos indoklással ellátott határozatának visszavonását, illetve megsemmisítését követeli – számolt be a szervezet közleményében.

Mint írják: a most megtámadott döntés értelmében a beruházó tovább folytathatja a Natura 2000 területen, nemzeti park magterületén, a Ramsari Egyezmény alapján védendő tóparton az élővilág tönkretételét. A Greenpeace felháborítónak tartja, hogy a kormány a hivatala engedélyével hozzájárul közös természeti értékeink elpusztításához.

A Greenpeace azt szeretné elérni, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal helyezze hatályon kívül azt a határozatot, amely lehetővé tette a Fertő tó partján indított óriási beruházás környezetvédelmi engedélyének módosítását.

A kormányhivatal határozata a Greenpeace szerint a következő hazai jogszabályokat és Magyarország nemzetközi vállalásait sérti:

  • Magyarország Alaptörvénye;
  • a természet védelméről szóló törvény;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

A fejlesztést megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó saját hatásbecslése pedig kijelenti, hogy nem jelölhető meg kiemelt közérdek a fejlesztés kapcsán. A beruházás ellen már 2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott.

Mivel a beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították, a civilek nem tudtak időben hozzáférni a beruházás konkrét adataihoz, azokat csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával lehetett megszerezni. Ezért az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

Korábban beszámoltunk róla, hogy januárban megkezdődtek a munkálatok a Fertő tó partján, ahová szállodát, kikötőt, és sportkomplexumot is épít Mészáros Lőrinc cége. A nemzeti parki területre elkezdtek felvonulni a munkagépek, és ugyan egyelőre még messze nem annyi teherautó jár a környéken, mint azt a hatástanulmányban prognosztizálták.

24.hu/kozelet/2021/04/28/ferto-to-meszaros-greenpeace-birosag/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?