márc 29, 2021
6 Views
0 0

A gép fizikai törvények nélkül is érti a Világegyetemet

Written by

Az Egyesült Államok energiaügy minisztériuma által üzemeltetett Princeton plazmafizikai laboratórium fizikusa Hong Csin olyan algoritmust szeretett volna létrehozni, ami “megjósolja a magnetikus fúziós plazmák hosszútávú girocenrikus stabilitását”.

Kezdetnek kidolgozott, egy olyan gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciát, amely képes helyesen megjósolni a Naprendszer bolygóinak pályáját. Az eredmény többé kevésbé váratlan volt: a gép előrejelzései helyesek voltak, a gravitáció vagy a newtoni törvények ismerete nélkül.

Fizikában úgy van, hogy megfigyelést végzel, aztán elméletet alkotsz, amivel aztán előre jelezhetsz további megfigyeléseket. Amit én csináltam, hogy ezt a folyamatot behelyettesítettem egy fekete dobozzal, ami pontos előrejelzéseket ad a hagyományos elméletek ismerete nélkül. Lényegében kikerültem a fizika alapjait, adatról adatra haladva… Ezek között nincsenek fizikai törvények.

– magyarázta Csin

A fizikus elismerte, hogy munkáját részben a svéd filozófus Nick Bostrom 2003-as elmélete ihlette, amely szerint matematikailag nagyon magas az esélye, hogy a valóság, amiben élnük valójában egy mesterséges szimuláció.

Bár az algoritmus helyes látja előre a természeti eseményeket, egyelőre közel sem tudjuk valósághűen modellezni a Világegyetemet. Csin szerint “sok generációra” vagyunk attól, hogy ilyenre képesek legyünk.

Hong Csin, fizikus

Hong Csin, fizikus

Fotó: Elle Starkman / PPPL Office of Communications

Egy diszkrét szimuláció

Csin a megközelítését “diszkrét mező elméletnek” nevezi. 

A diszkrét mező elmélet egy algoritmikus keret, változtatható paraméterekkel, amiket a megfigyelésekhez igazíthatunk. A betanulást követően, a diszkrét mező elmélet egy természeti algoritmus, amellyel számítógépek futtathatnak, hogy újabb megfigyeléseket jelezzenek előre.

– magyarázta a szakember.

A diszkrét mezőt úgy is értelmezhetjük, mint az azonos című mozifilmben a Mátrixot, amelynek belsejében az emberek különböző elméleteket alkotnak a világ működéséről, de az a valóságban csak adatpontok uniform halmaza.

Hogy az elképzelés mennyire állja meg a helyét, nemsokára kiderülhet, amikor Csin és tanítványa Eric Palmerduca a fúziós reaktorokban pörgő plazma viselkedését kezdi modellezni az algoritmussal. Mint ismert a tudomány régóta küzd, hogy kontrolláltan munkára fogja a magfúziót – a folyamatot, ami például a Nap belsejében atommagokat összeolvasztva hatalmas energiákat szabadít fel.

[forrás: BigThink, Princeton Plasma Physics Laboratory, SciTechDaily, ]

index.hu/techtud/2021/03/29/a-gep-fizikai-torvenyek-nelkul-is-erti-a-vilagegyetemet/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?