máj 8, 2021
20 Views
0 0

A függetlenséget támogató pártok kerültek többségbe a skót parlamenti választáson

Written by

Az eddig is kormányzó Skót Nemzeti Párt nyerte a skót parlamenti választást, a zöldekkel együtt megvan a többségük ahhoz, hogy népszavazást írhassanak ki a függetlenségről, már ha ezt a brit kormány engedi.

A szombat estig beérkezett adatok szerint a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párté (SNP) lehet a legnagyobb frakció a skót parlamentben. Az SNP 63 mandátumhoz jutott a 129-ből, a szintén függetlenségpárti Zöldek pedig 9-hez, így együtt már megvan a többségük.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azt mondta: a skót választók a függetlenségpárti erőket juttatták többséghez. A demokrácia alapelvei azt diktálják ezek után, hogy a skót nép maga dönthessen saját jövőjéről a koronavírus-válság elmúltával – tette hozzá.

Sturgeon hangsúlyozta: az SNP és a Zöldek álláspontja egyaránt az, hogy az újabb függetlenségi népszavazás időzítéséről egyszerű többségi szavazással kell dönteniük a skót parlamenti képviselőknek.

Boris Johnson brit miniszterelnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem hajlandó hozzájárulni egy újabb skóciai függetlenségi népszavazáshoz, mivel véleménye szerint a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre eldöntötte a kérdést. Akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától, két évvel később a Brexit-népszavazáson a skótok 62 százaléka az EU-tagságra szavazott, ez után felerősödtek a függetlenségpárti hangok.

hvg.hu/vilag/20210508_skocia_valasztas#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?