márc 28, 2021
5 Views
0 0

A finnek meghosszabbítják a korlátozásokat, Szlovéniában pedig országos zárlatot rendeltek el

Written by

A finnek meghosszabbítják a korlátozásokat, Szlovéniában pedig országos zárlatot rendeltek el

A finn parlament vasárnap három héttel, április 18-ig meghosszabbította a koronavírus terjedése elleni korlátozásokat, amelyek részeként bezáratták az éttermek, bárok és kávézók többségét. A szlovén kormány pedig elrendelte az országos zárlatot a húsvéti időszakra, miután a koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoport erre tett javaslatot.

A március 8. óta életben lévő intézkedés hatálya eredetileg vasárnap járt volna le Finnországban. A korlátozások a finn régiók többségét érintik, köztük a fővárosi régiót is, ahol a koronavírus különösen gyorsan terjed. Finnországban március elején a kormány és az elnök vészhelyzetet rendelt el, amely további jogkörökkel ruházza fel a kormányt a járvány elleni küzdelemben. Az igazságügyi minisztérium akkor közölte, hogy az áprilisra tervezett helyhatósági választásokat júniusra halasztják a járvány miatt.

Az 5,5 millió lakosú Finnországban eddig mintegy 76 ezer koronavírus-fertőzöttet és csaknem 820, a fertőzéshez köthető halálesetet jegyeztek fel.

Szlovénia teljesen bezár, csak húsvétkor lesz enyhítés

Borut Pahor szlovén államfő vasárnap délelőttre hívta össze a politikai pártok vezetőit, a kormány és az említett szakcsoport tagjait, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket hozzon Ljubljana az április 1-jétől 11-ig tartó periódusra. A kabinetnek még a nap folyamán döntést kellett hoznia az ügyben. Janez Poklukar egészségügyi miniszter a tanácskozást követően a sajtónak úgy nyilatkozott: fellendülőben van a járvány terjedése. Amennyiben nem hoznak új, szigorúbb intézkedéseket, további 500 ember halhat meg a koronavírus szövődményeiben június végéig – hangsúlyozta.

A szakcsoport javaslatával egyetértett Janez Janša kormányfő is. Mint mondta, a vakcinák egy hónap késéssel érkeznek az országba az eredeti, megbeszélt ütemterv helyett, így nem tudják a nyár végéig beoltani a lakosság többségét. Hozzátette: májusban érkezhet egy nagyobb oltóanyag-szállítmány, ekkor a korlátozások egy részét ismét feloldhatják. A kormány tisztában van azzal, hogy a lezárások jelentős pénzügyi és szociális következményekkel járnak, valamint azzal is, hogy csak abban az esetben lesznek hatékonyak, ha mindenki betartja őket.

A javaslat szerint a 11 napra szóló teljes lezárás időszakában csak húsvét vasárnapján lennének enyhítések. Aznap feloldanák a lakhelyelhagyási tilalmat, és engedélyeznék a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőtt főig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel. A lakhelyelhagyási tilalom mellett az iskolák ismét online oktatásra állnának át. Korlátoznák a tömegközlekedést is, és hétvégi, ünnepnapi menetrendet vezetnének be. A legtöbb üzletnek be kellene zárnia, a vállalatoknak és az intézményeknek pedig távmunkára kell átállniuk.

A kormányfő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az ajánlásokat elfogadva döntöttek az egész országra vonatkozó zárlatról. A leállás szerinte rövid lesz, április 12-én ismét felülbírálják az intézkedéseket, és döntenek meghosszabbításukról vagy enyhítésükről. A helyzetet úgy jellemezte, hogy “versenyt futnak az idővel”. Jelezte továbbá, hogy a közigazgatás távmunkára áll át és felszólította a vállalkozókat, hogy tegyenek ugyanígy. Janša riasztónak nevezte a nyugat-balkáni járványhelyzetet, ami miatt újabb szigorításokat vezetnek be a határokon. Részleteket azonban nem közölt, mert mint mondta: ezekről még egyeztetnie kell a belügyminiszternek. A lépést azzal indokolta, hogy a régióból sokan próbálják meg átlépni a szlovén határt hamis koronavírus-tesztekkel.

Aleš Hojs belügyminiszter elmondta: csak azokat a PCR-teszteket fogadják majd el, amelyeket valamelyik uniós vagy schengeni országban végeztek el. Hozzátette továbbá, hogy – néhány kivétellel – tilos lesz a szlovén állampolgárok vörös besorolású országokba való utazása is.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/a-finnek-meghosszabbitjak-a-korlatozasokat-szloveniaban-pedig-orszagos-zarlatot-rendeltek-el/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?