ápr 16, 2021
11 Views
0 0

A Fehér Ház az oroszokat vádolja a SolarWinds-támadással

Written by

2020 végén került nyilvánosság elé, hogy kibertámadás érte az Amerikai Egyesült Államok kormányügynökségét és több minisztériumát. Mint kiderült, informatikai cégek is érintettek, sőt más országokból is vannak áldozatok. Akkoriban még nem támasztották alá egyértelmű technikai bizonyítékok, hogy honnan származhatnak az elkövetők, de az USA az oroszokra célozgatott. A Fehér Ház csütörtökön kiadott közleményében már egyértelműen az orosz kormányzathoz köti a támadásokat, nevesítve az orosz hírszerzést (SVR).

A hírek nyomán Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra. Az amerikai elnök által aláírt – és a kongresszusnak levél formájában megküldött – rendelet értelmében az Egyesült Államok olyan büntető intézkedéseket hozott, amelyek „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra nézve, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit.

Az elnöki rendeletet részletező közleményben az amerikai kormányzat

egyértelműen az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SVR) és a Cozy Bear és Dukes nevű orosz hekker-csoportokat teszik felelőssé a SolarWinds-ügyben.

Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt. Az amerikai adminisztráció hat orosz technológiai vállalatot is szankcionál, mert ezek szerinte támogatást nyújtanak az orosz hírszerzési műveletekhez, valamint 32 személyt, akik – az Egyesült Államok szerint – részt vettek a 2020-as amerikai elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz akciókban. Egy múlt hónapban nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentés szerint Moszkva a 2020-as amerikai elnökválasztásba is megpróbált beavatkozni.

Mindeközben az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI), az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Hivatal (CISA) egy közös állásfoglalást adott ki, mely szerint az SVR jelenleg is aktívan céloz amerikai intézményeket.

Az SVR elutasítja a Fehér Ház vádjait.

(MTI, ZDNet, Reuters)

A SolarWinds-ügy hátteréről korábban itt írtunk bővebben:

24.hu/tech/2021/04/16/solarwinds-hackertamadas-usa-oroszorszag-svr-orosz-hirszerzes-feher-haz-allasfoglalas/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tech
banner

Vélemény, hozzászólás?