ápr 29, 2021
4 Views
0 0

A deepfake nemcsak pornóra alkalmas

Written by

A deepfake technika megjelenésével korszakváltás ment végbe a képmanipulációban és elbúcsúztunk a „photoshop-katasztrófák” korszakától. Helyette beköszöntött az aggodalmak kora, amit a netet ellepő vicces dolgokat mondó politikusok, majd pornósztárok fejére applikált sztárok „szexvideói” okoznak. A mesterséges intelligencia ugyanis képes elkerülni a kezdő, vagy hozzánemértő „képhamisítók” hibáit, ezért az így készült képek, videók megtévesztőek lehetnek. Persze nyilván egyik poltikus sem mondana olyat egy tévében (sem), hogy elindultak az atomrakéták, kezdődik a visszaszámlálás, és Emilia Clarke, illetve Beyonce sem forgatott professzionális körülmények között készült pornófilmet. A fentiek miatt – egyelőre – a deepfake megmaradt vicces kedvű mókamesterek eszközének.

Az Engadget tudósítása szerint azonban a technológia kevéssé egyértelmű körülmények között képes megtévesztésre, ilyen például egy műholdfelvétel megváltoztatása. A hír szerint a Washington Egyetem kutatói által kifejlesztett algoritmus képes hihetően átalakítani ezeket a képeket. Ez a lépés egyébként az egyetem hamisítás-ellenes kutatásának része, a projekt célja egy olyan szoftver elkészítése, amely felismeri ha egy kép hamisított. Ehhez pedig szükség van sok hamisított képre. 

A csapat által kifejlesztett mesterséges intelligenciát műholdképeken látható épületek és utak felismeresére tanították be. A különböző országok, különböző stílusban beépített területeit tartalmazó úgy nevezett corpus összeállítása és megtanítása után, a csapat sikeresen házasította össze a külvárosi Tacoma útjait és épületeit Peking több emeletes épületeivel, illetve Seatlle alacsonyabb épületeit is sikerrel applikálta a felhőkarcolókból álló pekingi belvárosra, egy kisváros benyomását keltve. A képekbe utólag zöld felüleleteket is el lehet helyezni.

Bár jelenleg még nem tökéletes a megvalósítás, az esetleges hibákat az avatatlan betudja a képek jellegzetes alacsony felbontásának. A projekt vezetője Bo Zsao a bejelentés kapcsán megjegyezte, hogy a szoftver tudományos célokra is alkalmazható. Hozzátette, hogy az algoritmus a klímaváltozás, az urbanizáció folyamatainak vizsgálatára, de akár elpusztult települések rekonstrukciójára is alkalmas.

Hamisítvány kell a hamisítvány felismeréséhez

Szakértők szerint a legfőbb problémát a szándékosan meghamisított képek jelentik, ilyen például egy katonai célpontról készült manipulált kép dezinformációs célú nyilvánosságra hozatala, de egy élethű és hamisított képet kül- és belpolitikai célra egyaránt fel lehet használni, akár a klíma változás tagadására, vagy emberi jogi sértések eltussolására (sic!). 

A kutatók fő célja egy olyan rendszer kialakítása, amely képes a hamisított műholdképek felismerésére, hasonlóan a Facebook által tavaly meghirdetett hamisított arckép felismeréshez. Persze mindkét elképzelés fő problémája az, hogy alapvetően az otthoni számítógépek viszonylag korlátozott számítási kapacitásával előállítható egyszerűbb hamisítások felismerésére képes csak.

Így tehát lehet, hogy az Unreal Metahuman technológiája elég meggyőző, de ahogy a korábbi korszakok profi képhamisítói, úgy a modern nagyteljesítményű számítógépekkel rendelkező hatalmak, és szervezetek is képesek szinte minden próbát kiálló, teljesen igazinak tűmő, fotorealisztikus hamisítások megalkotására. A Washington Egyetem kutatása, ha másra nem is arra biztos jó lesz, hogy legalább a piti zsarolók élete nehezebb legyen.  

(Engadget)

index.hu/techtud/2021/04/29/muholdkep-deepfake-hamisitas-dezinformacio-klimavaltozas-kenyszermunka-felismeres/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?