máj 31, 2021
1 Views
0 0

A dán titkosszolgálat segített az Egyesült Államoknak európai politikusok lehallgatásában

Written by

A dán titkosszolgálat segített az Egyesült Államoknak európai politikusok lehallgatásában

A dán titkosszolgálat segítette az amerikai hírszerzést abban, hogy 2012 és 2014 között európai politikusok, köztük Angela Merkel német kancellár után kémkedjen. Ezt a dán közszolgálati média derítette ki. A lehallgatásokról először Edward Snowden szivárogtatott, aki most azzal vádolja Joe Bident, hogy közvetve érintett a botrányban, mert a történtek idején amerikai alelnök volt. Az ATV Híradójának riportja.

„Mióta beszéltünk a Nemzetbiztonsági Ügynökségről, többször világossá tettem Obama elnöknek, hogy a barátok utáni kémkedés elfogadhatatlan” – ezt mondta Angela Merkel német kancellár még nyolc évvel ezelőtt, miután Edward Snowden, a CIA volt munkatársa kiszivárogtatta, hogy az amerikai hírszerzés lehallgatta a telefonját.

A Fehér Ház akkor azt mondta: a német kancellárt nem hallgatják le, de azt nem cáfolták, hogy korábban így tettek volna. Szintén információkat gyűjtöttek egy német ellenzéki vezetőről, valamint az akkori német külügyminiszterről, aki 2017 óta államfő. Akárcsak francia, svéd és norvég politikusokról.

A német kormány szerint ők is csak dán újságíróktól tudták meg, hogy az amerikai hírszerzést a dán titkosszolgálat segítette a lehallgatásokban.

„Tudomásul vettük a híreket, a tisztázásuk érdekében kapcsolatban állunk minden illetékes német és nemzetközi szervvel” – mondta a német kormányszóvivő, Steffen Seibert.

Az amerikaiak azért Dániával működtek együtt, mert egyrészt szoros szövetségesük, másrészt oda fut be több tengerfenéken húzódó adatkábel, amelyek végpontja más európai országokban van. Így ezeknek az államoknak az adatforgalma részben Dánián halad át.

A kiszivárogtatás után, 2015-ben belső vizsgálat indult a dán titkosszolgálatnál. Később egy független vizsgálat problémákat tárt fel, ezért tavaly felfüggesztették a szolgálat vezetőjét, és három munkatársát. Egy másik vizsgálat eredménye idén várható.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210531-dan-titkosszolgalat-segitett-az-egyesult-allamoknak-europai-politikusok-lehallgatasaban

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?