febr 22, 2021
3 Views
0 0

A csúsztatott adóbevallás a GDP-t is növelte

Written by

A beszámoló, illetve a társasági adó bevallási határidejének halasztása volt a kormány egyik leghatékonyabb adóügyi intézkedése a koronavírus-járvány első szakaszában, az érintett vállalkozások így négy hónapon keresztül mintegy százmilliárd forinttal gazdálkodhattak tovább – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Az érintett vállalkozások kétharmada élt tavaly azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatt május vége helyett csak szeptember 30-ig készítette el a társaságiadó-bevallását – közölte Izer Norbert emlékeztetve arra, hogy a beszámoló mellett ötféle adót érintett a kormány négyhavi automatikus fizetési halasztása:

  • a társasági adót,
  • a kisvállalati adót,
  • az innovációs járulékot,
  • az energiaellátók jövedelemadóját és
  • a helyi iparűzési adót.

A pünkösdi ünnep miatt június 3-ra eső eredeti határidőre 101 599 cég adta be társaságiadó-bevallását, és tett eleget adófizetési kötelezettségének. A szeptember 30-i határidőre további csaknem 200 ezer adóbevallás érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Ezek feldolgozása után látható, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedése érdemi segítséget jelentett a vállalkozásoknak 

– jelentette ki az államtitkár, aki szerint mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a harmadik negyedévben várakozásokon felül teljesített a magyar gazdaság: a második negyedévesnél 11,4 százalékkal nagyobb volt a GDP-növekedés. A meg nem fizetett adó összege ugyanis többletlikviditást jelentett a vállalkozásoknak, mivel a halasztás több mint 1,1 milliárd forintot hagyott a lehetőséget igénybe vevő 3143 kivás cég zsebében.

index.hu/gazdasag/2021/02/22/izer-csusztatott-ado-bevallas-hipa/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?