ápr 17, 2021
12 Views
0 0

A csöndes utcákon már most fájóan érezhető Törőcsik Mari távozása – Sosem feledik szülőfalujában a legendás színésznőt

Written by

A község központjába érkezve azonnal csupa olyan dolgot pillanthatunk meg ami ezer szállal kötődik hozzá. A 2016-ban létrehozott Törőcsik Mari házban a 30-as évekből származó gyerekkori fotóktól kezdve az utolsó években készült felvételekig minden megtalálható Pély díszpolgárának életéről. Ezekhez maga írt visszaemlékező szövegeket.

(A legfrissebb hírek itt)

– A művésznő az emlékház megnyitásánál is jelen volt a testvérével. Hatalmas mosollyal nézte végig a fényképeket, mindegyikhez volt egy különleges története. Az ország legünnepeltebb színésznőjeként is, Pély mindig kiemelten fontos szerepet töltött be az életében. Rendszeresen járt haza, az elmúlt esztendőkben is volt rá példa, hogy az itt élő rokonai elhozták magukhoz látogatóba – mesélte lapunknak a település polgármestere, Bakondi Péter.

A csöndes utcákon fájóan érezhető Törőcsik Mari távozása, emlékháza előtt egy rajongó által elhelyezett mécses lángja ég a színésznőért, akinek mindössze pár lépéssel odébb a még mindig az egykori állapotában álló szülőházát is megpillanthatjuk.

Pélyi emlékházában mécsest gyújtottak az emlékére / Fotó: Zsolnai Péter

Pélyi emlékházában mécsest gyújtottak az emlékére / Fotó: Zsolnai Péter

Akkoriban is ez volt a kultúrközpont. Itt kocsmát és mozit is üzemeltettek,a művésznő is ezen a színpadon lépett fel először, ritmikus táncot mutatott be, akkor még Törőcsik Marián néven. Ezt az eseményt, előadást iskola igazgató édesapja, Törőcsik Joachim szervezte – mondta a helyi iskola vezetője, Miklósné Tasi Edit, aki a polgármesterrel közösen a szomszéd utca sarkán álló iskolát is megmutatta nekünk.

– Törőcsik Marinak rendkívül fontos szerepe volt abban, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola katolikus iskolává válhatott. Az első katolikus tanévnyitó szentmisén is részt vett, felejthetetlen élmény volt ez az iskola életében. A tanulókkal igyekszünk megismertetni Törőcsik Mari életét, munkásságát, aki egy igazi példakép lehet a fiatalok számára. igyekszünk megértetni, hogy milyen fontos. A végrendeletébe belefoglalta, hogy szeretné, ha a temetésén egy helyi diák szavalna el egy Pilinszky-verset.

Szülőháza volt a helyi kultúrközpont / Fotó: Zsolnai Péter

Szülőháza volt a helyi kultúrközpont / Fotó: Zsolnai Péter

A helyiek örökre a szívükbe zárták a közülük induló színésznőt, aki sikereit követően is rendszeresen hazatért, méghozzá nem is egyedül, látogatásai során olyan neves sztárokat hozott magával Pélyre, mint Latabár Kálmán (†67) vagy Bodrogi Gyula (87), aki a polgármester elmondása szerint egy alkalommal még futballozni is beállt a helyiekhez, illetve egy vadásztúrára is ellátogatott.

A kiállításon gyemekkori képei is láthatóak / Fotó: Zsolnai Péter

A kiállításon gyemekkori képei is láthatóak / Fotó: Zsolnai Péter

– Nekem a Törőcsik Mari apukája még az igazgatóm volt az iskolában, a Marival pedig együtt jártunk tánciskolába. Ismertem, nagyon szép lány volt. Ezeket a Törőcsik lányokat akkoriban magázni kellett, valószínűleg azért mert az igazgató gyerekei voltak, de nekem valahogy ez a magázás sosem ment. Nem haragudtak meg érte, szerintem az apukájuknak nem is mondták el – mesélte újságírónknak egy helyi férfi a temetőben Mari családtagjainak sírja előtt, de olyanok is akadtak akik már csak igazi sztárként emlékeznek a színésznőre.

Szülőfalujában, Pélyen és legutóbbi lakhelyén, Velemen is imádták / Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár Fényképtár

Szülőfalujában, Pélyen és legutóbbi lakhelyén, Velemen is imádták / Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár Fényképtár

– Rendszeresen járt haza, mindenki csak Marinak szólította, aki nem ismerte még az is köszönt neki. Volt egy varró néni aki a szülőháza mögött lakott emlékszem vele régen is nagyon jóban voltak még a kórházba is bejárt hozzá. Nagyon szerettük őt, fáj, hogy elment – emlékezett vissza egy helyi asszony.

(Ez is érdekelheti: Szívszorító hangfelvétel került elő Törőcsik Maritól – Kárász Róbert lelkére kötötte, csak a halála után hozza nyilvánosságra)

Egy körhinta és fantasztikus fotók idézik fel a művésznő sikerfilmjét / Fotó: Zsolnai Péter

Egy körhinta és fantasztikus fotók idézik fel a művésznő sikerfilmjét / Fotó: Zsolnai Péter

Pély békés utcáit elhagyva biztosan tudjuk, bár ő 85 évesen távozott az élők sorából ezen a településen örökké élni fog.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

EXTRA AJÁNLÓ
Tavaszi megújuló praktikák, amiket mindenkinek ki kellene próbálnia (x)
A leggyakoribb női intim problémák és megoldásaik (x)

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/meghalt-torocsik-mari-szulofaluja-pely-megemlekezes/qm1fx6v

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?