jún 10, 2021
5 Views
0 0

A cseheknél nem javasolják hatvan év alatt az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcináit

Written by

A cseheknél nem javasolják hatvan év alatt az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcináit

A cseh egészségügyi minisztérium nem javasolja az AstraZeneca és a Johnson&Johnson gyárak koronavírus elleni vakcináinak használatát a 60 évnél fiatalabb korosztály esetében. A tárca szerdai bejelentése szerint az ajánlást az oltásokkal foglalkozó szakmai társaság és az állami gyógyszerellenőrző intézet szakmai álláspontjára hivatkozva hozták meg.

Több európai uniós tagállam ennek a két vakcinának az esetében már korábban bevezette az életkorhoz kötött korlátozást, de Csehország akkor nem csatlakozott hozzájuk. A két vakcina használatát a felmerült vérrögképző mellékhatások miatt vonták ki több országban a forgalomból, vagy kötötték korhoz. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint mellékhatások a beadott vakcinák 0,01 százalékánál fordultak elő, többnyire a fiatalabb korosztályokhoz tartozók körében.

Csehországban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat használják, nagyrészt – az esetek mintegy 80 százalékánál – a Pfizer/BioNTech gyártotta oltóanyagot. Az AstraZeneca vállalat vakcinájából eddig mintegy 600 ezer adagot, míg a Johnson&Johnson vállalatéból körülbelül 56 ezer adagot használtak fel. Összesen nagyjából hatmillió oltást adtak be.

Az egészségügyi minisztérium egyúttal ajánlásokat is megfogalmazott az oltóközpontok és a kórházak számára, hogyan járjanak el, ha megjelennének az oltások mellékhatásai.

Június 15-től jön az európai vakcinaútlevél digitális változata

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210610-a-cseheknel-nem-javasoljak-hatvan-ev-alatt-az-astrazeneca-es-a-johnson-johnson-vakcinait

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?