Sze 16, 2020
17 Views
0 0

Itt a fahatározó applikáció!

Written by

A világ legrégebbi állati hímivarsejtjeit fedezték fel paleontológusok egy százmillió éves mianmari borostyánkőben – írja az MTI. A kínai tudományos akadémia nancsingi intézetének munkatársa, Vang Ho szerint az eddig ismert legrégebbi, megkövesedett állati spermiumok mindössze 17 millió évesek voltak. 

A szakemberek ezúttal a csaknem 500 millió éve létező és az óceánok nagy részében megtalálható kagylósrákok (Ostracoda) osztályának egyik nőstényében fedezték fel a spermiumokat, vagyis az állatot röviddel azelőtt termékenyítették meg, hogy beleragadt a vesztét jelentő gyantába. A kutatók a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikálták eredményeiket.

A felfedezés különlegessége a spermiumok mérete: csaknem 4,6-szer hosszabbak magánál a hím állatnál. Egy 1,7 méter magas embernél ez nagyjából 7,30 métert jelentene, vagyis rengeteg energia szükséges az előállításukhoz – mondta Renate Matzke-Karasz, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Az állatvilágban a hímek többsége általában több tízmillió apró spermiumot termel, ám a kagylósrákok a mennyiség helyett a minőségre törekednek.
    

index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/16/itt_a_fahatarozo_applikacio/

Article Tags:
·
Article Categories:
Index.hu · Mindeközben · Tech
banner

Vélemény, hozzászólás?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap