aug 14, 2020
23 Views
0 0

Az EU is megszólalt a Palesztinát is érintő békemegállapodás ügyében

Written by

Az Európai Bizottság üdvözli az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást, amely mindkét ország számára előnyökkel jár, és elősegíti a közel-keleti stabilitás előmozdítását – jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

A brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján – kérdésre válaszolva – a szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere.

A palesztin-izraeli rendezés témakörében az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében szintén üdvözölte a megállapodást, és kijelentette: a ciszjordániai palesztin területek bekebelezésének felfüggesztése pozitív lépés, az erre irányuló tervekkel teljes egészében fel kell hagyni.

Az uniós diplomácia vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy a már korábban elfogadott alapelvek alapján hamarosan folytatódhatnak a két államon alapuló megoldásról szóló tárgyalások.

Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodást – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Hami Aksoy, a tárca szóvivője írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Abu-Dzabi úgy próbálja “tálalni” ezt a “kétszínű” lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját “szűkös” érdekeiért elárulja a “palesztin ügyet”. Aksoy leszögezte: jogosnak találják azokat az erőteljes kijelentéseket, amelyeket a palesztin nép és a Palesztin Hatóság fogalmazott meg válaszul a békeegyezményre.

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap