aug 12, 2020
29 Views
0 0

Megérkezett a GPU-s gyorsítás a LibreOffice-ba

Written by

Nemrég jelent meg az ingyenes irodai szoftvercsomagnak tekinthető LibreOffice 7.0, amelyről társoldalunk, az IT Café be is számolt. Ebben a The Document Foundation véglegesített egy régóta tervezett váltást, nevezetesen a felhasználói interfészt leképező Cairo grafikai motor búcsúzott, és a helyét átvette a Google által menedzselt Skia, amelynek legfőbb előnye, hogy már nem csak CPU-s raszterizálást támogat.

Hirdetés

A fenti újítással a LibreOffice 7.0 bevezette a Vulkan API 1.1-es verziójának támogatását, így ha az adott számítógépben van egy megfelelő grafikus vezérlő, akkor a program GPU-s gyorsítással fut. A Skia grafikai motor egyébként nem a Vulkan API-ra vonatkozó támogatása miatt került be, itt puszták a kellemes lett összekötve a hasznossal.

A legnagyobb kérdés természetesen az lehet, hogy miben lesz ez előnyös, elvégre egy irodai szoftvercsomag nem éppen arról híres, hogy jelentős grafikai megterheléssel operálna, ugyanakkor a The Document Foundation jó okkal építette be az új grafikai motort. Egyrészt ez a korábbi Cairónál alapból jobb, de a reszponzivitás legfeljebb akkor fog javulni, ha gyengébb teljesítményű gépen extrémebb irányba megy el a munkavégzés, ami valljuk be ritkán fordulhat elő.

A Skia grafikai motor és egyben az ezzel érkező támogatás a Vulkan API-ra sokkal inkább a feldolgozás hatékonyságát növeli. Ha a felhasználói interfészt nem a CPU képezi le, hanem egy erre tervezett célhardver, akkor azzal energiát lehet spórolni, és nem mellesleg a processzoridő részben felszabadul más feladatok számára. Ez a notebookok esetében extra üzemidőt jelent, ami manapság lényeges szempont, hiszen egyre többen dolgoznak hordozható számítógépen.

A LibreOffice 7.0-nál a GPU-s gyorsítás optimális működéséhez szükség lehet a legfrissebb grafikus meghajtókra.

prohardver.hu/hir/megerkezett_a_gpu-s_gyorsitas_a_libreoffice-ba.html

Article Tags:
Article Categories:
prohardver
banner

Vélemény, hozzászólás?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap