aug 11, 2020
22 Views
0 0

Túlélni a kevésből, ami van: anyagi gondjaikról vallottak a magyarországi nyugdíjasok

Written by

Míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-es adatai szerint egy átlagos nyugdíjas 127 ezer forintot könyvelhet el, addig a lapunknak nyilatkozó idősek arról beszélnek, hogy nehezen jönnek ki a pénzükből.

(A legfrissebb hírek itt)

A Privátbankár számításai szerint annyit ér most a nyugdíj, mint 2010-ben. Mint írták azonban, míg 2010-ben 14 ezer forintból el lehetett intézni egy nagybevásárlást, most ez már több mint 21 ezer forintba kerül.

Mária (76) nyugállományú mérnök, havi juttatása csupán 117 ezer forint. Évtizedek óta vezeti a bevételeket és a kiadásokat, de akár a mitológiai Sziszüphosz, az anyagi gondok nehéz kőgolyójával hiába tör a domb teteje felé, mindig az alján találja magát.

(Ez is érdekelheti: Jövőre akár extra támogatást is kaphatnak a nyugdíjasok)

A februári nyugdíjtól egy hónap alatt ételre 39 960 forint ment el, gyógyszerre 22 260, rezsire 38 ezer, pár apróságra 3500. Szóval akkor 103 720 forintot adtam ki a legszükségesebbekre, de a háztartási apróságokat valamiért nem írtam fel – mutatta a számokat Mária, aki szerint 20 ezer forinttal mindig kevesebb a pénze.

A győri Lakó Tiborné özvegyként egyedül él. A fitt nagymama 91 éves múlt. Magdi néni 135 ezer forint nyugdíjat kap kézhez.

Lakó Tiborné ügyesen gazdálkodik 135 ezer forintos nyugdíjából. Egyetlen szenvedélye az édesség. Ő mindig tud félretenni /Fotó: Varga Imre

Lakó Tiborné ügyesen gazdálkodik 135 ezer forintos nyugdíjából. Egyetlen szenvedélye az édesség. Ő mindig tud félretenni /Fotó: Varga Imre

– Ebből a rezsi 40-45 ezer forintot tesz ki. Élelmiszerre alig költök, havi 25 ezer forintból kihozom. A kertemben sok minden megterem. Fával fűtök telente, havonta 10 ezer forintnyi költséget számolhatunk erre: gyűjtöm a fémpénzt, az 50, 100 és 200 forintosokból tavalyelőtt 40 ezer forintnyi gyűlt össze, azt is tüzelőre költöttem. Újságokra havi 7000 forintot adok ki, az egyéb kiadások nagyjából 13 ezret visznek el. Szeretem az édességet – mesélte mosolyogva, majd hozzátette: – De a legfontosabb: minden hónapban 40 ezer forintot félreteszek.

Pozsonyi Sándorné (70) is a mázlisták közé tartozik, a havi 200 ezer forintos nyugdíjból csak a legszükségesebbekre költ. Az egykori egészségügyi dolgozónak szerencsére nincs szüksége gyógyszerre.

Pozsonyi Sándornénak a rezsin és az élelmiszeren kívül nincsenek nagyobb kiadásai. Van, hogy unokáit is tudja segíteni, de előfordul egy nagyobb kiadás esetén, hogy őt segítik gyermekei /Fotó: Varga Imre

Pozsonyi Sándornénak a rezsin és az élelmiszeren kívül nincsenek nagyobb kiadásai. Van, hogy unokáit is tudja segíteni, de előfordul egy nagyobb kiadás esetén, hogy őt segítik gyermekei /Fotó: Varga Imre

A rezsin és az élelmiszer-vásárláson kívül nincsenek más kiadásaim. Az unokáimat segítem, ahogy nagyobb kiadás esetén a családom is engem – mesélte az asszony, aki bár nyugdíjazás előtt minden magas költségű felújítást megcsinált, de a váratlan kiadások esetén családja is beszáll a számlák fedezésébe.

Tátongó szakadékok

Matics Ágnes nyugdíjszakértő szerint hatalmas szakadékok vannak a nyugdíjak között: előfordulhat valakinél milliós, míg másnál a pár húszezer forintos juttatás is.

– Nem a magyar idős ember bánik rosszul a pénzével, hanem a nyugdíja egyre alacsonyabb a költségeihez képest. Jobb esetben a családja tudja őt támogatni anyagilag, ha olyan kiadása vagy olyan rossz „fizetsége” lenne. Irracionálisnak tartom azonban, hogy ha valaki jól keresett, akkor a nyugdíja is legyen kiugróan magas – utalt a milliós összegekre a szakértő.

EXTRA AJÁNLÓ
Ebben különbözik leginkább a gyerekek bőre a felnőttekétől (x)
Egy trükk, amellyel könnyebb és olcsóbb lesz a vásárlás (x)

www.blikk.hu/aktualis/penz/117-ezer-forint-megelhetes-nyugdij/v9530vb

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap