aug 3, 2020
21 Views
0 0

Pénzügyi botránya miatt elhagyja Spanyolországot I. János Károly volt király

Written by

Pénzügyi botránya miatt elhagyja Spanyolországot I. János Károly volt király

I. János Károly volt spanyol király bejelentette hétfőn, hogy elhagyja az országot és külföldön telepszik le. Hírügynökségek pénzügyi botrányt emlegetnek a döntés hátterében.

A királyi család internetes oldalán jelent meg a levél, amelyben a fiát, VI. Fülöp jelenlegi uralkodót tájékoztatta a szándékáról. Döntését azzal indokolta, hogy ez szolgálja Spanyolország érdekeit. Azt nem közölte, hogy hová távozik. A spanyol miniszterelnök nemrég “zavarónak” nevezte a János Károly körül kialakult helyzetet, amelynek része egy pénzügyi vizsgálat Spanyolországban és Svájcban. Azt akarják kideríteni, hogy a volt uralkodó kapott-e jutalékot, amiért egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában.

Amióta a legfelsőbb bíróság az idén korábban kezdeményezte a vizsgálatot, a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy eurómilliókról van szó. Az összeget a király állítólag Abdalláh egykori szaúd-arábiai uralkodótól kapta, és Svájcban helyezte el. Ez a hatóságok gyanúja szerint a pénz eltüntetésére irányuló próbálkozás lehetett. János Károly ügyvédje közölte, hogy a volt király a hatóságok rendelkezésére áll az ügyben. A most 82 éves volt uralkodó csaknem negyven évig ült a trónon, és igen nagy szerepet játszott a modern, demokratikus Spanyolország békés felépítésében Francisco Franco diktátor 1975-ös halála után. A trónról 2014-ben mondott le. A királyi ház szerint VI. Fülöp semmit sem tudott az esetleges pénzügyi szabálytalanságokról, és ismert, hogy lemondott a volt királytól várható személyes örökségéről.

MTI; Fotó: MTI/EPA-EFE/David Fernandez

pestisracok.hu/penzugyi-botranya-miatt-elhagyja-spanyolorszagot-i-janos-karoly-volt-kiraly/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=penzugyi-botranya-miatt-elhagyja-spanyolorszagot-i-janos-karoly-volt-kiraly

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap