aug 2, 2020
18 Views
0 0

Hogyan csökkenthetjük a balesetek kockázatát? – 10 tipp éjszakai vezetéshez

Written by

Éjszaka vezetni azonban kockázatokkal is jár – figyelmeztetnek a Magyar Biztosítók Szövetségének szakértői. A csökkent látási viszonyok és a fáradtság miatt ugyanis megnő a balesetek veszélye, amelyek elkerüléséhez az alábbi tippeket adták.

1. Közlekedjünk extra defenzíven

A defenzív szó védekezést jelent, a defenzív vezető pedig igyekszik megvédeni magát a mások hibáival, a váratlan helyzetekkel szemben. Éjszaka erre a szemléletmódra különösen szükség van, hiszen nemcsak mi, a többi járművezető is fáradtabb, fokozottan készen kell állnunk a balesetek kivédésére.

(A legfrissebb hírek itt)

2. Küzdjünk a fáradtság ellen

Igyunk kávét, teát, álljunk meg rendszeres időközönként pihenni. Egyes járművezetőknek segít az éberségben a rádió bekapcsolása (nem túl hangosan), a friss levegő beengedése vagy a hangos beszéd, éneklés, akár egymagában is.

3. Lássunk tisztán

A piszkos, sérült szélvédőn szétszóródik az ablaküvegre érkező fény, ami még jobban elvakítja a sofőrt. Ha a fényszórónk piszkos vagy sérült, az a mi láthatóságunkat és a szembejövő sofőr látási viszonyait ronthatja. Ezért is fontos a fényszórók és szélvédők rendszeres tisztítása, lehetőleg speciális tisztítószerekkel.

3. Lassítsunk

Éjszaka a rosszabb látási viszonyok és a hosszabb reakcióidő miatt különösen veszélyes nagy sebességgel közlekedni. A tompított fényszórónak az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 40 méter távolságon meg kell világítania. Ha például 90 km/h-val közlekedünk, a féktávolság (reakcióidő és fékút) ennél nagyságrendekkel nagyobb, ha nem világít el ilyen messze a lámpánk, esélyünk sincs megállni egy úton lévő akadály előtt.

5. Állítsuk be a fényszórókat

A túl alacsony vagy épp magas szögben beállított fényirány balesetveszélyes, mert vagy mi látunk túl keveset az útból, vagy a szembejövőt vakítjuk el. Ha nem tudjuk otthon beállítani, érdemes szervizben segítséget kérni.

6. Használjuk a reflektort

Lakott területen kívül, éjszaka és mások elvakítása nélkül használjuk a távolsági fényszórókat. Szembejövő autó vagy mások követése esetén azonban kapcsoljuk le.

7. Vegyük le a belső világítást

Ha a műszerfal lámpái túl fényesek, akkor a műszerfalról a sötét útra pillantás zavaró lehet. Állítsuk be a belső világítást éjjel úgy, hogy a kritikus kezelőpanelek könnyen láthatóak maradjanak, de ne vonják el a figyelmet.

8. Nézzünk a helyes irányba

A figyelmünket ugyan mindig az úton kell tartani, azonban lehetőleg ne fixáljuk tekintetünket és soha ne nézzünk a közeledő fényszórókba. Közeledő jármű esetén szemünket inkább az út jobb szélére irányítsuk.

9. Ügyeljünk a vadakra

Vadakkal történő ütközések gyakran alkonyatkor vagy éjszaka történnek, és októbertől januárig jóval gyakoribbak, de nyáron sem ritkák. A távolsági fényszórók segíthetnek észlelni az állat szempárját, amit, ha megpillantunk, legjobb, ha azonnal lassítunk, vagy akár meg is állunk.

10. Vigyázzunk a szemünkre

Estére szemünk általában jócskán elfárad, a világítás szórt fénye, a visszatükröződések mind ronthatják a látást. Sajnos az öregedéssel szintén gyengül az éjjeli látás képessége, gyakoribbá válnak a szembetegségek. Érdemes évente ellenőriztetni szemünket. Léteznek már olyan lencsék is, melyek kialakítása során figyelembe veszik az éjszakai, gyengébb fényviszonyokat.

Veszélyes időszak

Európai statisztikák szerint augusztusban megugrik az éjszakai (22h-04h) órákban bekövetkező halálos balesetek száma.

Ez is érdekelheti: Újabb szuper lehetőség: ők vehetnek részt az ingyenes vezetéstechnikai tréningen

EXTRA AJÁNLÓ
Így lazuljunk el szülőként a nyaraláson (x)
Ezeket a fizikai és mentális problémákat okozhatja a vashiány (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/ejszakai-vezetes-tipp-baleset-nyaralas-utazas-kockazat/tptwnve

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?