aug 2, 2020
21 Views
0 0

Beköszöntött az orrfolyás és -viszketés időszaka

Written by

Elkezdődött a parlagfűszezon, az allergiások tünetei mostantól erősödnek, a földhivatalok ezzel párhuzamosan kutatják fel a parlagfűvel borított területeket országszerte – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke.

Juhászné Halász Judit elmondta, nem lehet pontosan megmondani, mekkora országosan a parlagfüves terület. Noha a csapadékos idő kedvezett a pollentermelő növény fejlődésének,

a bejelentések száma a korábbiakhoz képest mégis mélyen alulmarad idén.

Ez arra utalhat szerinte, hogy az országban jelen lévő járvány miatt sokkal kevesebbet mozognak az emberek, mint régebben, de arra is utalhat, hogy kevesebb a fertőzött terület.

Tavaly óta már egész évben kötelező a parlagfű-mentesítés. Hogy ennek is lehet-e szerepe a csökkenésben, arról Juhászné Halász Judit azt mondta, országosan zajlanak felderítések, és vannak olyan megyék, ahol sikeresebb volt a földtulajdonosok, gazdák figyelmének felhívása a kötelezettségre.

“A helikopterek, drónok jelenléte már arra inspirálja a tulajdonosokat, hogy menjenek ki, nézzék meg a földet, mentesítsék a területüket” – tette hozzá a szakember.

Az allergiásoknak azt tanácsolja, igyekezzenek gépjárműforgalomtól mentesebb helyen nyaralni, az autók ugyanis segítik a pollenek “működését”.

“A Balatonon augusztus végére évek óta komoly mennyiségű pollen keletkezik,

illetve a mezőgazdaságilag aktívabb területek is jobban ki vannak téve ennek a helyzetnek.”

Budapest is erősen szennyezett a parlagfű pollenjétől, ennek az egyesületi vezető szerint környezet-egészségügyi okai vannak elsősorban.

Nyitókép: Pixabay

Article Tags:
Article Categories:
Életmód · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?