Júl 11, 2020
21 Views
0 0

NB I: bejött a bátorságpróba – ilyen volt a ZTE idénye

Written by

Az élvonal egyik színfoltja lett a támadófutballt felvállaló ZTE FC, amely ráadásul a bajnoki mezőny gólkirályát is adta.

Nyerő húzás volt szerződtetni Stieber Zoltánt (fehérben), hiszen végig a Zalegerszeg vezéregyénisége volt (Fotó: Szabó Miklós)


Hirdetés

Hét szűk esztendőt követően visszatért a ZTE FC oda, ahova szerintünk a történelme, a magyar futballban betöltött szerepe szerint való: a legmagasabb osztályba. És persze abban bíztak a patinás klubnál, hogy ha az

NB II-ből felkerülő két újonc közül az egyik ki is esik, a másik nem. Magától értetődően a zalaegerszegiek akkor úgy gondolták, hogy a Kaposvári Rákóczi szállna alá – ők pedig maradnának.

Bejött!

Persze ezért tenni is kellett, és a feljutást követően Sallói István sportigazgató próbálta minél jobban megerősíteni az együttest. Amikor egyéniségeket keresett, nemcsak a játéktudást vette figyelembe, hanem a profi szemléletet és az öltözői egység remélt megteremtését is. A legnagyobb név kétségkívül a 2016-os Európa-bajnokságon az Ausztria elleni csoportmeccsen fantasztikus gólt szerző Stieber Zoltáné volt, akit Washingtonból csábítottak haza, de fontos volt Nikola Mitrovics vagy a tizenhárom góljával gólkirályi címig menetelő Radó András megszerzése is.

Utólag látszik, hogy bár a kiesés veszélye sokáig fenyegette a klubot, az U21-es válogatott két alapemberének „felépítése” folyamatosan zajlott: a kapus Demjén Patrik és a jobb oldali védő Bolla Bendegúz stabil kezdőnek számított. Hamar kiderült azonban, hogy az NB I egészen más, mint az NB II, az elkövetett helyezkedési, összpontosításbeli hibákat azonnal góllal büntette az ellenfél. Mi több, a második fordulóban Barczi Dávid fülbevalója okozott zavart: az ékszer – végül sikertelen – eltávolítási kísérlete közben emberhátrányban kezdett a csapat Debrecenben, és rögvest gólt kapott, végül pont nélkül maradt. Egyértelművé vált, hogy minden területen fel kell nőni az élvonal kihívásaihoz, különben…

Ám az is világossá vált: stílusos, bátor futballal próbálkozik a ZTE FC, erősebbnek mondott csapatok ellen is tudott irányítani, mégis sokszor érezhették Zalában, hogy a játék ugyan rendben van, nézhető, sokszor élvezhető, de mi lesz az eredménnyel?

A kimondottan gyengén indított új esztendő változásokra kényszerítette a klubvezetőket: négy meccsen három vereség, egyetlen megszerzett pont nem volt elegendő, hogy Dobos Barna a kispadon maradjon. A csapatot húsz NB I-es bajnokin irányító, négy győzelmet és tizennyolc pontot számláló szakember helyére Márton Gábor érkezett. A ZTE FC ekkor kilencpontos hátrányban volt a Debreceni VSC mögött, igaz, inkább az előtte sorakozó Paksot, Kisvárdát, Újpestet, Diósgyőrt kellett figyelnie – végül a Loki búcsúzott. És igen, a DVSC kieséséhez bizony kellett az egerszegi edzőváltás, mert Márton Gáborral tizenhárom bajnokin hét győzelem, huszonöt szerzett pont lett a zalaegerszegiek mérlege – ezzel a szakember az év legjobb edzői közé került. A cserét követő öt bajnokin máris tíz pontot gyűjtött a csapat, amikor félbeszakadt a bajnokság, de a megkezdett útról már nem tért le. Az újraindulást követő erőltetett menetben nyolc bajnokin tizenöt pontot ért el a társaság, s csak egyszer szenvedett vereséget, így végül öt csapatot is maga mögé utasított.

A folyamatosan stabilizálódó csapatjáték mellett a gólkirály Radó András és a végére beinduló Bobál Gergely révén veszélyesen támadó együttessé formálódott a ZTE FC – a terv tehát bevált, a csapat elkerülte a kiesést.

Ám az élet megy tovább, és egyelőre kérdés, milyen kerettel és vezetőedzővel vághat neki az új idénynek az együttes. Akárhogy is alakul, az NB I-ben a helye – ezt ismét bizonyította.

Negyedik alkalommal adott gólkirályt a ZTE az NB I-nek: Preisinger Sándor 1995-ben, Kenesei Krisztián 2003-ban, Waltner Róbert 2008-ban volt a bajnokság legeredményesebb játékosa, ezúttal pedig Radó András lett az első.
Ötvenegy gólt szerzett az újonc, ötvenkettő dobogót ért a Puskás Akadémiának – e két együttesnél csak az FTC (58) és a Mol Fehérvár FC (56) szerzett többet, ami sokat elárul az újonc támadójátékáról. A gólkirály Radó András (13) mellett Bobál Gergely villogott, ő tízig jutott.
 Ritkán látható látványos góllal fejezte be az idényt a ZTE FC: Babati Benjámin a felezővonalról emelt a Mol Fehérvár FC hálójába – már ezért megérte feljutni.

KÉT VACSORÁT BIZTOSAN NYERT

– Nem mindennapi első NB I-es idénye volt.
– Magam sem hittem volna, hogy az első perctől az utolsóig a pályán lehetek, persze úgy jöttem Zalaegerszegre, hogy minél többet szeretnék védeni – mondta Demjén Patrik, a ZTE FC kapusa. – A sérülések elkerültek, a piros lap is, és talán a teljesítményem is indokolta, hogy maradhatok a kapuban.

– Mit adott ez az élvonalbeli idény?
– Két vacsorát biztosan…

– Hogyan?
– Budaörsön nagyon jó kapcsolatba kerültem Kemenes Szabolccsal, sokat beszéltünk, jó tanácsokat kaptam tőle. Fogadást ajánlott: hét, kapott gól nélkül lehozott bajnoki után a vendége vagyok. Az ötödik után félbeszakadt a bajnokság, de az újrakezdést követő két meccsen már megnyertem a fogadást. A kapusedzőm, Vlaszák Géza korábban beszállt, mondván, ő is meghív, ha kilencig jutok. A Honvéd elleni kettő nullás győzelem lefújásakor ezt is elértem. Ez volt az idény legszebb pillanata: benn maradtunk, sok néző előtt győztünk, jó volt a hangulat, mindenki boldog volt.

– Jó motiváció.
– Nagyon! Szerettem volna nyerni, de nyilván fontosabb volt, hogy sokat fejlődtem. A beadásoknál, a lábbal való játékban, mikor kell siettetni, mikor lassítani a játékot, ha nálam van a labda, az összpontosításban, a felkészülésben – sok mindenben előreléptem.

– És a következő idény?
– Biztosan maradok, és az a célom, hogy még tovább fejlődjek.

A KÖVETKEZŐ RÉSZBEN: A kiesés elől menekülő, még jókor edzőt váltó Újpest FC idénybeli játékát elemezzük.

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE 
  1. Ferencvárosi TC 33 23 7 3 58–24 +34 76
  2. Mol Fehérvár FC 33 18 9 6 56–29 +27 63
  3. Puskás Akadémia FC 33 14 12 7 52–41 +11 54
  4. Mezőkövesd Zsóry FC 33 14 8 11 42–31 +11 50
  5. Budapest Honvéd 33 12 8 13 36–44   –8 44
  6. Újpest FC 33 12 7 14 45–45     0 43
  7. Zalaegerszegi TE FC 33 11 10 12 51–44   +7 43
  8. Kisvárda 33 12 6 15 42–43   –1 42
  9. Diósgyőri VTK 33 12 5 16 40–52 –12 41
10. Paksi FC 33 11 8 14 46–53   –7 41
11. Debreceni VSC 33 11 6 16 48–57   –9 39
12. Kaposvári Rákóczi FC 33 4 2 27 27–80 –53 14

A LEGFONTOSABB TÉNYEK
– Bajnok, így a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat a Ferencváros.
– A második helyen végzett, ezzel az Európa-liga selejtezőjében indulhat a Mol Fehérvár.
– A harmadik helyen végzett,
ezzel az Európa-liga selejtezőjében indulhat a Puskás Akadémia FC.
– Kupagyőztes,
ezzel az Európa-liga selejtezőjében indulhat a Budapest Honvéd.
– Kiesők:
Debreceni VSC (11.), Kaposvári Rákóczi (12.).
– Feljutók: MTK Budapest, Budafoki MTE.
– Gólkirály: Radó András, 13 góllal.

www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-bejott-a-batorsagproba-ilyen-volt-a-zte-idenye-2772145

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?